0 Läs mer >>

Jag har noggrant registrerat vartenda uttryck och ögonblick. Tagit mentala fotografier de gånger vi träffats. Brusfria och med glasklar skärpa. Ett skratt, en blick, en kommentar eller tonläget i hennes röst. Hennes förtrollande skånska. Saker hon sagt eller skrivit har lagts på minnet utan den minsta ansträngning, per automatik. Eller hennes vackra uttryck som återberättats i det där ansiktet som framkallar rodnad i mitt pulshöjda hjärta. Tydliga slag. Hur hon sett så drömmande ut när vi spelat en låt hon tycker om. Den förnuftiga intelligensen och humorn. Allt det finns där varsamt förpackat. Jag är så oerhört tacksamt för att jag gjort allt det där. När det blåser snålt kommer jag för alltid kunna plocka fram de där minnesbilderna. Allt det som föder sånger och text, det som ger färg åt uttrycken i mitt sinne och drömmar. Allt det jag upplevde de där gångerna i hennes närvaro. Allt det som i en ljum smekande våg sköljt över mig. Känslan att jag inte kommer att få tillfälle att fylla på den där minnesbanken så ofta har jagat mig det senaste halvåret och det finns ingen jag kan skylla på förutom mig själv. I det är jag min egen baneman. Men jag låter inte den känslan få något fäste i mig, inte idag. Inte denna fredagskväll. Jag väljer spotifylistan med Håkan Hellström för sista gången på ett tag. Han får mig alltid att tänka på henne, men ju närmare sommarens konsert rycker desto oftare dyker hennes man upp där i tanken, just där tätt bredvid henne. Deja vu.  Ikväll gör jag dock ett undantag, låter ”För sent för Edelweiss” kröna ljudvågorna i lägenheten och höjer jag mitt glas för det som vi alltid kommer att bära med oss. Det som påverkar oss mer fundamentalt än något vi tidigare upplevt. Jag höjer mitt glas för det enstaka och fullständigt unika, för det vackra och berusande. Det som i hela sin design är oemotståndligt. En skål som för min del är hennes.

 

Lev och älska!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I sin design

0 Läs mer >>

Jag andas djupt i morgonluften. En iskall känsla sprider sig när luften förflyttar sig genom min näsa ner i mina lungor. Frisk. Ren och helande. Det är nästan som om jag kan känna varenda molekyl luft när de strömmar genom mig, hur de studsar mellan väggarna i strupen. Jag tänker på henne och det hon får mig att känna. Hur blotta tanken på henne framkallar passion, inspiration och värme i min kropp och medvetande. Hur mitt bröst växer sig sprängfylld av något som jag inte riktigt kan sätta rättvisa ord på. Sedan tänker jag på hennes passion. Jag tänker på hur avundsjukan ibland övermannar mig. Den där avundsjukan som fick alla hjärtans dag att kännas som en evighet. Dov och tungrodd. Avundsjukan mot den passion hon delar med honom. Den hon delade med den unge mannen för ett par år sedan. Så oerhört liten allt det fick mig att känna mig förra söndagen, allt färgat av den där egentligen helt betydelselösa dagen i kalendern. Hur blotta tanken på hennes pojkvän i stunder gör mig fullständigt genomskinlig. Det är ingen vacker känsla det där. Jag skäms inför mig själv och inför omvärlden när den rider mig.  Samtidigt finns dock hela tiden glädjen där. Glädjen för att hon hittat honom att dela den med. Glädjen för att hon de senaste åren hittat människor som väcker denna i henne. Passionen. För trots allt så är ju den där känslan så oerhörd. Monumental och grundläggande. Jag själva drivkraften för livet egentligen. Oavsett om den drar iväg en i ljus eller mörker så är det en rörelse. Ett momentum. Föda för själen. Så på söndagsmorgonen väljer jag att bortse från avundsjukan och ignorera bilderna som alltid följer i dess spår. Jag låter dem vara. Någonstans tycker jag mig höra en lärka och även om jag inser det något orimliga i det så tar det mig tillbaka till ängarna nere vid havet som jag sprang på som barn. Så jag låter ljudet sätta sig oavsett om jag hört rätt eller ej. Jag registrerar det och låter det bli morgonens soundtrack. Ett titelspår.

 

Lev och älska!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titelspår

0 Läs mer >>

Det sjudande vackra

En omöjlig ekvation

Jag går vilse

Med steg ömsom fjäderlätta

ömsom tunga som bly

rör jag mig

En värld jag inte förstår

En värld i vilken jag inte hör hemma

Spirande blommor för alltid oplockade

Dofter som fyller vartenda tag som min ande tar

Men jag skönjer bara nyanser

Nyanser av det som ligger dolt

Just där, för evigt utanför min räckvidd

men ändå där

Hennes dofter

ett väsen i ständig rörelse

Det mest oemotståndliga jag upplevt

dock bara en dröm

en tanke

En dans jag för i fantasin

Det sjudande vackra

Hennes nyans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyans

0 Läs mer >>

Egentligen är den fullständig betydelselös, men i en vecka har jag tvångsmatats. Den har funnits där i snabbköpen, i reklampauserna på tv, i skyltfönster och idag svämmar sociala forum över med kärleksbetygelser och hjärtan. Omgivningen och intrycken har varit till bredden fyllda med Alla hjärtans dag. Andras hjärtans dag. Kanske är det bara en uppfattning som grott från det faktum att jag varit extra mottaglig. Kanske är det så men spelar det egentligen någon roll? Det är som om dagen är tagen ur en annan värld, så långt ifrån min egen. Malplacerad. En dag i andras kalendrar. Deras kalender. Det vore underligt om mina tankar inte vandrade deras väg. Hennes väg. Scenariorna som är lagrade där bakom datumet sköljer över mig. Inte oväntade men ändå kraftfulla. Just där strax bakom siffrorna. Bakom ettan och fyran ser jag dem. Tillsammans. Förälskelsen yttrad och uppenbar och jag försöker stänga av. Jag vill inte låta mig beröras av det men viljan delar inte alltid åsikt med förmågan. Ibland saknas nyckeln och styrkan. Så jag finner mig tänka på dem där när mörkret sakta sänker sig över söndagskvällen. Bilder av en dag i kalendern. De förälskade och älskandes dag. Kyssar och hetta. En dag för dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tvångsmatad

0 Läs mer >>
 
 
Small and translucent
(play song)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Small and translucent...

0 Läs mer >>

På fredagskvällen faller jag. Inte fullt så illa som under jul- och nyårshelgen men ändå. Jag åker till min farmor och gratulerar henne på hennes 90-årsdag.  Som alltid bygger jag upp lite tankar och känslor innan jag åker dit men denna gång går det förhållandevis bra. Visst slår tanken mig vid ett par tillfällen att det kanske är hennes sista födelsedag men jag lyckas ändå hålla det från mig. Hon hör dåligt men vi lyckas ändå prata om lite allt möjligt innan hon blir trött och går och lägger sig. Jag dricker en öl och en whiskey med min farbror och låter honom prata av sig kring min farmor och far innan jag åker hem. När jag stänger min ytterdörr bakom mig känner jag mig inte så tyngd av besöket, inte så som jag brukar, jag undviker att hänga rycksäcken på mina egna axlar. Men det är som om besöket öppnar upp för annat, som om det fungerar som en ”trigger”. Det slår mig att det är nästan exakt sex månader sedan vi sågs, hon och jag. Först sköljer den välbekanta värmen över mig, en välgörande gradökning framkallad av bilden av henne där i min soffa, men med vemod tänker jag även på hur länge sedan det är. Den där kvällen i tidig augusti. Sedan slår det mig att de nyligen måste ha firat sitt halvårsjubileum. Sex månader tillsammans. De där två händelserna kommer för mig på ett sätt alltid att vara sammanlänkade. Två spår sida vid sida. Jag vet inte på vilket sätt de firat men när väl den där tankekarusellen satts igång har jag så svårt att stoppa den. Mitt huvud fylls med olika scenarior, både vardagliga och barnförbjudna. Olika sammanhang i vilka jag ser dem tillsammans. Celebrerande. Glädjefyllda och passionerade. Jag försöker inte låta tankarna påverka min känslorytm men det är svårt och i vissa avseenden misslyckas jag där på fredagskvällen. Jag tänker på vad året kommer att bjuda på framöver. Jag ser dem flytta ihop, jag ser en ny inflyttningsfest och en gemensam sommarresa. Jag ser förälskade och soldränkta vårpromenader hand i hand. Det är välbekanta bilder men trots allt så hanterar jag det lite bättre än där vid årsskiftet. Storhelgens frätande syra berör mig inte i februari. Våra förmågor är trots all relaterade till omständigheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Två spår

0 Läs mer >>

Minnet av hennes ögon

En leende blick

Som smekande sammet

En källa av värme

Enkom minnet eggar sinnet till färger

En tanke på allt det som sågs

Det som ses i tanken

det som fortfarande känns

oförändrad hetta

Just där bredvid

Ett halvår sedan

Sex månader

men ändå för alltid

Ja för evigt

En kvalificerad gissning kanske men ändå

Det framkallade välmåendet

Bubblande glädje

Hennes talang

Det vackra och fullständigt tilltalande

Med osäker nervositet omfamnade jag mötet

där i den sena sommarkvällen

Hennes rytmik

Sinnets vackra rörelser

Ett väsens oemotståndlighet

Leendets konst

Just i evighetens sex månader

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leendets konst

0 Läs mer >>

I´m chasing shadows

And what does that make me

But a man that paints pictures

Of the one who will break me

 

I´m small and translucent

Naked I fall 

The poor excuse of a man, pale

next to the one who´s got it all 

 

I paint the pictures before me

creating thoughts as I go

Her and him on the canvas brushed from

this teenage heart, this inferno

 

Have you ever seen the dying half of the ones that are left behind

Have you ever heard them cry out loud with songs from their broken minds

Well I heard them cry out

Yeah I heard them cry out, when I

saw my pale reflection that day

 

He´s faceless and unknown

with her love he is graced

the root of her passion and he

is all I fail to be

 

But still this fire inside me

with flames she wont ever see

still I guess she has found it, the one

thing that she´ll ever need

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Small and translucent