0 Läs mer >>
 
 
 
 
Should have known better - Sufjan Stevens
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Should have known bet...

0 Läs mer >>

Det är idag exakt tio år sedan vi träffades. Hon och jag. På dagen faktiskt. Min första dag på jobb för tio år sedan. Nästan en fjärdedel av mitt liv. Redan där och då tyckte jag det var någonting utöver det vanliga med henne. Nej, det är ingen efterkonstruktion, jag kommer ihåg intrycket jag fick den där dagen i Mars 2005. Unik. Min reaktion sitter stark där i minnebanken. Odeletebar. Båda våra liv såg väldigt olika ut då. Men livet gick vidare. Människor försvann, andra tillkom. Vi blev äldre. Jag visste inte då allt det där som hon skulle komma att sätta igång i mig. Hur hon skulle komma att få mig att känna. Vilka färger hon senare skulle komma att måla mitt sinne med. Känslostorm. Tiden går och idag är vi där vi är. Livet tar sina steg. Jag känner tacksamhet för allt det som hon har gett mig, allt det där som hon själv inte ens är medveten om. Trots att det aldrig blir vi så skulle jag inte vilja vara utan det. Jag har ofta förbannat mig själv för att jag på en strand på Koufonissi tog det där beslutet att berätta för henne men jag vet också att jag på min dödsbädd hade ångrat om jag aldrig gjort det. Det hade ju kunnat bli något så oerhört vackert. Ja, tio år. För mig är det en dag värd att på något sätt fira. En dag långt viktigare än jul, nyår, påsk och midsommar tillsammans. En dag som verkligen betyder något. Högtid. En dag som förändrade mitt liv. Jag inser att hon inte ser det riktigt så men idag firar jag det som bor i mig. Känslan av att nu veta vad det där hjärtat faktiskt är till för, vad det kan åstadkomma. Dess natur. Förmågan av att faktiskt kunna känna såhär.

Jag tänker på hur jag är i hennes närvaro. Hur jag blir som en nervös liten tonåring. Svamlande och osammanhängande. Blyg. Jag känner i stunder inte igen mig själv och vet inte varför jag reagerar så. Jag säger saker som jag inte tänkt säga samtidigt som jag inte lyckas säga saker som jag tänkt. Visst är det konstigt. Att inte har riktigt kontroll över sin kropp och sig själv. Känner mig klumpig. Känslan av att veta precis hur jag vill bete mig men att misslyckas kapitalt med det. Ja, ni vet kanske hur det kan vara. Ni vet vilken effekt vissa människor kan ha. De som gör en till kärlekens och förälskelsens stappliga marionett. 

Så en stor skål till alla er med hjärtan, både de brustna och de hela. Till alla er klädda i förälskelsens ofantliga mantel, både den olyckliga och den lyckliga. En skål till alla er som någon gång tillåtit er att känna och fullständigt berusats som en följd av det. Till alla er som har förmågan. Jag höjer mitt glas till er. Till oss. Vi som vågade brinna. 

 

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jubileum

0 Läs mer >>

Jag sitter på golvet i mitt vardagsrum. Runt om mig ligger dikter jag skrivit. Jag sitter inramad och har beslutat mig för att skicka in dem i hopp om att bli publicerad. I alla fall ett försök. Dikter och fotografier i kombination. Så jag sitter och redigerar. Skriver om. Skriver till. Sorterar och formulerar. Jag vet att de betyder mer för mig än den litterära kvalitet som de kanske besitter men jag vill ändå göra ett försök. Det är ju ändå mitt eget hjärtas alldeles unika språk. Ett samtal om henne. Förvisso en monolog men ändå. Vinet glimrar rött i glaset bredvid mig och i stereon spelas Håkan. Högt. På något sätt har jag hittat mig i honom. Jag förstår vad han säger. Strofer att relatera till. Strofer som letar sig rakt in i den kärna som är jag. Bullseye. Jag känner en viss oro för att jag i framtiden kanske inte kommer att klara av att lyssna till honom på samma sätt som nu. Det erkänner jag. Låtar så förknippade med skeenden och tillstånd. Uppvaknande och det onåbara. Samtidigt har jag äntligen förstått honom och känt essensen av det han skriver. Glasklart tolkad. Samma beståndsdelar som genomsyrar mina egna bokstäver. Mina egna ord. Så jag hoppas ändå att han alltid kommer att finnas närvarande där bland spellistor och tankar. Hade jag fått välja hade jag öppnat den där för alltid troligtvis opublicerade lilla diktsamlingen med några av hans ord. För att sammanbrygga. Prolog. Några ord på vägen in i det som är mitt livs tripp. Det hade varit talande. På många sätt hade det bara känts så rätt. 

Jag ändrar ett ”vackert” till ”gnistrande” för att bättra på flödet i en av texterna och det slår mig hur naket livet kan vara. Ja, när vi väl vågar öppna upp oss och erkänna. På vinst eller förlust. Jag betraktar det objektivt. Trots att vi riskerar att fullständigt skjutas ned i processen så ligger det ändå något förtvivlat grandiost i just det. Att våga och riskera allt. Att våga och vara villig att fullständigt brinna upp i skeendet. I sorgen finns det ändå något ärligt. I känslan av att inte räcka till och i självtvivlet finns det ändå något som gör oss levande. Som får oss att våga känna efter och som gör oss till någon. Jag tar en klunk vin och lyssnar på textraden som strömmar från högtalarna:

”Det gör ont att veta, men lika ont att undra”

 

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inramad

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagger

0 Läs mer >>

För en vecka sedan gjorde jag något som jag aldrig gjort tidigare. Jag stannade hemma från jobb utan att egentligen vara sjuk. Då jag inte brukar stanna hemma ens när jag känner mig krasslig så var det en anomali. Mina första sjukdag sedan 2011. Men jag behövde den. Behövde bädda ner mig i soffan och titta på menlösa tv-serier. Substanslöst flöde av information. Behövde det där för att frikoppla hjärnan en stund och på så sätt hitta nya angreppssätt på livet. Filosofi. Jag ska inte låta kärleken bära iväg med mig på det sätt den gjort, utan måste istället låta den finnas där sida vid sida med allt annat. Visst är den det egentliga syftet med allt, jag tror fortfarande det, men ibland får man nog begränsa dess utrymme. I alla fall lite. Hålla den i lite stramare tyglar och inte bara ge den fritt spelrum i mitt inre. Fullständig access. Genom att göra det har jag riskerat alldeles för mycket. Hur våldsamt vackert den än är när den härjar gränslöst, så måste nog vissa av oss vara lite försiktiga i samvaron med den. Vi måste föra i dansen istället för att låta oss föras. Kontroll och allt det där. Måttfullhet. Det enda jag räds är om det kommer att påverka inspirationen? Jag har med oerhörd tacksamhet tagit emot allt det kreativa som flödat genom mig på ett aldrig tidigare upplevt sätt. En text i varje tanke. En vers i varje hjärtslag. Ett färgsatt sinne. Allt det där hon har fått mig att se. Som hon får mig att se. Den har funnits där hela tiden och jag hoppas att den inte går förlorad. Det är en fråga ännu så länge utan svar. Så jag låter den ligga där på soffbordet och inte bry mig om frågetecknet. Det får helt enkelt framtiden utvisa.

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anomali

0 Läs mer >>

Jag läser på nätet om attraktion och förälskelser. Teorier. Hypoteser och biologi. Jag läser hur kvinnor ofta väljer män med hög status och resurser och hur män väljer kvinnor som utstrålar ungdomlighet och därmed fertilitet. Dofter spelar roll. Jag läser någonstans att kärlek uppstår när summan av ens egenskaper och tillgångar överstiger en viss nivå och hur det sedan gäller att inte förlora de egenskaper och tillgångar som skapade attraktionen från första början. Kliniska förklaringar på något så fantastiskt vackert. Det gör mig nästan lite ledsen. Vetenskap. En studie visar att man fokuserar ögonen mer på ansiktet hos någon som man ser som en potentiell partner, men mer på kroppen om man ”bara” känner upphetsning. Det är en hel djungel det där. Förälskelsens mysterium. Känslornas heliga graal. Man styr inte över det här. Det bara blir. Världsomvälvande eller hopplöst så är det resultat av möten. Interaktion. Människor. Jag tänker på hur jag kan framkalla hennes ansikte på bråkdelen av en sekund för mitt inre. Varje linje och nyans. Ögonen. Hennes mun. Skrattet väl lagrat på en ljudfil inombords med ett oändligt antal säkerhetskopior. Jag tänker en stund på allt det där och på mina egna egenskaper. De positiva och negativa. Det visuella och det inre. Mina komplex. Längden, utseendet och det svaga självförtroendet. Jag ska försöka arbeta med allt det där. Jag tar det som ett mål. Att vara någon i mina egna ögon. Ett första steg. Våren finns därutanför men jag blir nästan provocerad när folk säger hur härligt det är. Nystarten känns så långt borta. Men trots att året fortsätter att gäcka mig tar jag ett första steg. Kärleken brinner i mig men att tycka om mig själv är ett mål lika viktigt som något annat. Så jag tar ett första steg mot det där. Ingen annan kan ju göra det åt mig.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur ögon söker

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Curse me good - The Heavy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Curse me good

0 Läs mer >>

Mitt senaste förhållande varade i sju år. Missförstå mig nu inte i det jag skriver. Det finns inget jag ångrar med de där åren. Vi hade kul. Det var på många sätt en härlig tid. Vi reste, vi skrattade mycket tillsammans och det var hon och jag. Vi älskade hett och vackert men jag ÄLSKADE henne aldrig, inte på riktigt. Jag brann aldrig. Jag har insett det nu. Det som finns i mig idag fanns inte då. Och till slut tog det just slut. Och anledningen var att jag varken ville gifta mig eller kunde lova henne att vi en dag skulle försöka bli föräldrar. Såg det aldrig som ett alternativ då kärleken och förälskelsen aldrig fanns där. Inte på riktigt. För det är saker som jag idag, med den kärlek jag bär inom mig, inte skulle ha något emot. Det där med föräldraskap och giftermål menar jag. Vi är på inga sätt ovänner idag, mitt ex och jag. Det är inte så att vi umgås men en gratulation eller hälsning då och då skickar vi till varandra. En kopp kaffe och ett wienerbröd. Jag har i stunder mått dåligt av vetskapen om att jag kanske kastade bort hennes år genom att aldrig ge henne det hon mest önskade. Att jag därigenom gjorde henne illa. Att jag aldrig älskade henne. Idag känner jag en oerhörd glädje för att hon träffat någon som brinner för just henne. Att hon är lycklig och fått allt det där jag aldrig förde till bordet. Jag blir rörd när jag tänker på hur de förra året fick en fin liten dotter tillsammans. Jag känner mig så glad för att hon är ”hemma” idag. ”Hemma” i en ny liten familj full av kärlek och harmoni. Glad för att hon funnit en ro i allt det där som jag omedvetet hindrade henne från. Hon är där hon hör hemma. Där hon alltid skulle varit. Hos någon annan än mig. I ljuset av allt det där och helgens händelse har jag kommit till insikt. Jag tog en sjukdag för att tänka. Jag ser strukturen av en klarhet som bringat en ny livsfilosofi. Jag har insett jag nog inte är ämnad för det här med kärlek. Att den kanske inte är tillgänglig för alla. Inte ömsesidig i alla fall. Kanske förälskar sig vissa av oss i människor som är onåbara. Som ligger utanför vår räckvidd. Jag vill påpeka att jag inte menar detta på något bittert eller krasst sätt. Nej det är i grund och botten ett praktiskt och rationellt tankesätt. Realism. Som den matematiker jag är så närmar jag mig det ur en statistisk synvinkel. Jag leker med odds. Chansen att det som finns i mig idag skulle försvinna och att jag dessutom skulle få uppleva det igen OCH att det då skulle vara delat känns ytterst orimlig. Sannolikhetslära. Det har bara hänt en gång och det är ju precis såhär jag vill känna för någon. Själva essensen av kärlek. En vilja av att ge hela mitt hjärta till någon. Att skänka min själ. Och tyvärr händer det inte så ofta. I alla fall inte för mig. Att förälskelse inte är min paradgren är tydligt. Det gör mig stum och irrationell. Blyg och svamlande. Så att istället för att bli bitter på livet tänker jag att det är bättre att inte ha några förväntningar alls på det. Skulle det inträffa så blir jag positivt överraskad. Då är det en vacker gåva. Men tron att det inte kommer att hända är nog medicinen. Att inte se det som en nödvändighet för ett lyckligt liv. Att försöka koppla bort det. Att ge accept åt tanken att det kanske inte är jag som kommer att vandra hand i hand bland vitsippor i väldoftande skogsmark med någon. Eller somna med min älskades huvud mot mitt bröst. Att det inte är för mig att ge spontana uttryck för min kärlek till någon annan. Det är kanske bara så livet förhåller sig. Jag säger inte att det INTE kommer att hända men jag vill inte gå och förtvivlat hoppas på det.

Jag hoppas att alla ni som delar det där med någon inte tar det för givet. Inte tar det ömsesidiga som en självklarhet. För inget kan vara mer fel. Det måste vårdas. Det måsta hyllas. Ni måste ta hand om det och se det unika i det ni har. Ta hand om varandra och det sanslösa som ni delar. För kärleken är onekligen det vackraste kraft som finns hos oss. Det starkaste och mest självklara. Ögonöppnaren. Känslobringaren. Ljusbäraren. Det är tyvärr kanske bara så att den inte är ämnad för alla. Så om livet tilldelar er den ynnest det är att få uppleva allt det där så lova mig åtminstone det. Att ta hand om den när den besöker er och se den för vad den verkligen är. Fullkomlig och fantastisk. Välsignelse i dess rätta benämning. Ni är de utvalda.

 

Lev och älska

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lova mig att ni tar h...

0 Läs mer >>

Har ni någonsin tyckt om någon så mycket att hon fyllt hela ert hjärta. Att bara tanken på att hon plötsligt skulle ryckas bort ur ditt liv får marken att skaka. Jag vet inte hur ofta man springer på människor som dem men jag har gjort det och igår rämnade allt. Att själv vara orsaken till att någon plötsligt kanske inte finns som en del av ens liv gör det än värre. Jag talar inte bara om kärlek. Visst är det den känslan som bor i mig i all sin renaste prakt. Att jag är förälskad är odiskutabelt. Men det finns även en vänskap som övertrumfar allt. Man säger att förälskelser kommer och går. Jag vet inte om det är så för jag har aldrig känt något liknande. Vad jag vet är att vänskap är beständigt. Något att kämpa för. Ta strid för. Jag står i frontlinjen. Jag har länge vetat att jag inte har det hon söker. Att jag inte tilltalar henne på det sätt som gjort att hon tagit en chans med mig, men som vän vill jag tro att jag varit uppskattad. VI har haft kul ihop. Skrattat. Varit oss själva. Diskuterat högt och lågt. Djupt och ytligt.Visst har jag drömt om hur det skulle vara att vara den som går där vid hennes sida. Som hållit hennes hand. Varit en extrapappa till henne två fina småtjejer. Hur det skulle vara att göra hon och jag till ett vi. Känslan av att vakna upp med hennes vackra ansikte där på kudden bredvid min. Bo ihop. Ja allt det där ni vet. Jag har till och med ändrat min ståndpunkt när det gäller en sådan sak som giftermål. Allt det där i tanken. Men allt står sig slätt när man plötsligt konfronteras med verkligheten att kanske aldrig få träffa henne igen. Att aldrig kunna slänga iväg ett musiktips eller dela en stund tillsammans. Det som jag värdesatt så oerhört. Hon har öppnat min värld och gjort den så mycket ljusare. Hon är allt det där som jag söker. Komplett och underbar. Känslan av att mörkret nu skulle sluta sig igen är tung att bära. Marken jag går på skakar. Luften smakar av svavel. Vänskap som den här får inte gå förlorad. Det får den bara inte.

 

Daniel

När allt rämnar

0 Läs mer >>
 
 
"Flowers Grave" - Tom Waits
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Flowers Grave

0 Läs mer >>
Jag brinner i den tidiga våren
En evig eld opåverkad av frost och mörker
trotsar förnuft och reson
Men jag vill inte ha det på annat sätt
Jag vill slåss där i glansen av det rena
vill verka där i gnistrande kärlek
Jag kan inget annat
Jag vill inte vara någon annan
för detta är jag
Vildsinta känslor i en varsam strid
Förankrade i det mest äkta
grönskar de under nyblå himmel
Likt knoppar frodas de i en pånyttfödd värld
Jag brinner i den tidiga våren
Så tag mig som jag är
 
 
 
http://lancebuckskin.com/amanthatneverwasANYS.mp3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I den tidiga våren

0 Läs mer >>
The reason I am
(D. Svahn)
 
Refr:
How I wish I could be here with you
in a World you´d call me baby
The things we´d see, the things we´d do
As my heart fits perfectly in your hand
your smile burns every maybe
or to put i simply, you´re the reason I am
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The reason I am

0 Läs mer >>

Det är någonting med stunder som dessa. Som om livet trycker på pausknappen och låter en bara vara. Vardagen och ryggsäcken man bär lämnar man hemma. Syresättningen kommer direkt. Omöjlig att värja sig för. Konserter betyder något speciellt för mig. Musik är på ett sätt min livsnerv. Den mest näringsrika föda. Det är fredagskväll på Babel i Malmö och jag låter allt det där lyfta mig. Fylla mig. Jag låter det ta plats där bredvid allt som brinner i mig. Jag tänker på henne och känslan är glasklar. Ren och krispig. Det är nästan så att jag kan ta på den och jag blir rörd av hur vackert det faktiskt är att känna allt det där. En ynnest. Trots att den kan bära iväg en på irrvägar så är det kärnan jag ser där. När jag står där är det dess innersta väsen som visar sig för mig och jag faller fullkomligt. Totalt. En odiskutabel kärlek.

 

Blues Pills – Little Sun

 

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

Odiskutabelt

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Big Dark Love - Murder By Death
Murder By Death – Big Dark Love
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Big Dark Love