0 Läs mer >>

Maj i antågande och utanför en sol som får själen att tina upp en aning. Som om tjälen lossnar och tappar sitt grepp inombords. För första gången i år har jag begett mig ut i parken. En brassestol, en bok och två kalla öl. Ett vårtecken så gott som något. En oas för hyresgästen utan balkong. Vårtörstande människor har fått samma tanke som jag. Så jag är inte ensam där på gräset bland träd som inväntar grönska och små blommor som stolt rest på sig. Filtar, familjer, hundar och par vars kärlek redan står i vårblom, alla har de lämnat hemmet för att söka solen. Alla har de letat sig ut för att ta emot värmen och söker ivrigt strålarna. Doften av vår finns där också. Den där allra första nyansen som ges tillträde när vinterns sista desperata försök att klamra sig fast misslyckas fullständigt. Dess kollaps total. Plötsligt hör jag ett skratt en bit bort. Hennes. Den välbekanta pulshöjningen är omedelbar och värmen som följer i dess kölvatten är lika monumentalt vacker som alltid. Men när jag vänder mig om ser jag att det inte är hon.  En bit bort sitter ett ungt par och den unga kvinnan skrattar åt något som mannen sagt. De dricker vin och äter sallad från pappkartonger. Trots det stannar känslan kvar i mig. Färgerna. Jag ler fånigt. Trots faktumet att skrattet varit någon annans bär jag det med mig resten av dagen. Vårens klang blir klarare och det är som syresättningen i mitt blod ökar. Det stannar kvar. Det varar och jag tar tacksamt emot.

 

Lev och älska!

Daniel

Hyresgästen utan balk...

0 Läs mer >>
 
 
"Hör dåligt, fattar trögt" - Emil Jensen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hör dåligt, fattar tr...

0 Läs mer >>

Jag känner oro inför våren. Som om något ligger där och väntar. Osynligt och i skugga. Som om något är i annalkande. Mottaglig läser jag strofer. Spegelvända och förvridna. Jag ser något mellan bokstäverna och känner det som vinden förmedlar. Storm. Nyanser synbara endast för mina ögon och i mitt tillstånd. Falskt eller sanning, det spelar ingen roll. Det berör. Det känns likväl. Det osagda är lika påtagligt som det som inte finns över huvudtaget. Verklighet och fantasi är som andetag som letar sig ner till mina lungor samtidigt som mörkret sänker sig utanför mitt fönster. Med anspänning och med ett sprängfyllt bröst tänker jag på blommor som slår ut. Förälskelser hand i hand där på andra sidan gatan. Vart jag än vänder mig finns de där i vårsolen. Två och två. Så jag känner oro när jag tänker på vad som som väntar där i det tilltagande ljuset. Jag vill inte tänka. Vill inte se bilderna. Så jag blundar i stunden. Jag släcker ljuset och försöker hitta tillbaka. Jag tänker på det vackra där i mörkret. Jag hör de rena tonerna. Falsk eller sanning, det spelar ingen roll. Det berör.

 

Lev och älska!
Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Falskt eller sanning

0 Läs mer >>

Imorgon ska hon begravas. Imorgon säger jag adjö. Ett enskilt ljust står på bordet framför mig och ett glas vin strax bredvid. Kvällen tillsammans med morgondagen är mina tacksamma tankars. Tankarna om henne. Jag tittar på gamla fotografier och minns henne. Inte bara värmen och kärleken men även andra saker. Till synes enklare men ändå där, ändå viktiga. Jag tänker på fläderblomssaften och de inlagda gurkorna. jag tänker på penséer och tagetes. Jag kommer ihåg hur hon sparade och torkade blommor så att hon kunde så dem nästa år. Jag kommer ihåg den prunkande trädgården och hur hon hängde tvätt på torkvindan bredvid det blommande äppelträdet. Hur vi cyklade tillsammans när jag började lekskolan. Jag tänker på vaniljhjärtan som hennes vännina Ann-Marie köpte på Ståhls Bageri innan hon kom på besök. På tisdagar, alltid på tisdagar.  Minnena kommer i en strid ström. Mängder. Men det gör inget att de framkallar tårar. Det gör inget ikväll. För tacksamheten och kärleken jag känner är lika stor som sorgen. Två strömmar men från samma källa. Så jag gråter, jag låter det komma. Efter morgondagen börjar jag omvandla de där tårarna som minnena framkallar till värme och glädje. Glädjen över att hon fanns där och att hon fortfarande finns där inom mig. Så ikväll och imorgon säger vi adjö farmor, bara för att hälsa på varandra igen just där i värmen och glädjen. Jag älskar dig!

 

/Daniel

Där i värme och glädj...

0 Läs mer >>
 
 
 
Säkert - "När du dör"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

När du dör

0 Läs mer >>

Det är som om jag har varit extra mottaglig den senaste tiden. Som om min farmors bortgång på något sätt öppnat upp mig för allt de där andra. Tankar och funderingar som jag blivit ganska bra på att hantera är plötsligt svåra igen. Utrymmeskrävande. Deras tyngd har ökat och suger åter kraft på ett sätt som jag minns mycket väl. Det tar mig tillbaka. En mantel ligger tung på mina axlar, ackompanjerad av väta och kyla. En kort paus på ett konsertgolv är välkommet. En befriande paus för en vecka sedan. Stillhet och ro. En sekvens av det rena och okomplicerade. Sedan dundrar dock påsken in. Inte för att det är en högtid vi firat men det är ändå en högtid. Jag tänker på kommande midsomrar, jular och födelsedagar, alla de första utan min farmor. Det är inte så att jag alltid varit fysiskt där men det har skickats hälsningar. Gratulationer. Men plötsligt snurrar jorden där i ett annat sken. Oåterkalleligt. Samma hastighet men i en annan resonans. En dissonans. Jag fastnar där oförmögen att röra mig. Men sedan tänker jag på henne. Hon som har den där påverkan på mig. En superkraft. Jag vet inte vad det är men blotta tanken genererar ro. Sinnet slappnar av och själen finner sig där plötsligt. I takt. Ett minne av hennes skratt en söndagskväll för bara några veckor sedan visar vägen tillbaka. Jag önskar jag kunde förmedla den tacksamhet jag känner för hennes närvaro. Ett enkelt men fullkomligt tack. Genuint och vackert. Fullständigt.

Lev och älska!
/Daniel

Högtid