0 Läs mer >>

Det är på dagen tre år sedan min far gick bort. På bråkdelen av en sekund kan jag kastas tillbaka i tanken. Hur jag skyndade mig till lasarettet men ändå inte han dit i tid. Fortfarande kan jag bryta ihop när jag tänker på det. Hur han inte hade någon som han kände bredvid sig i sin sista stund. Att jag inte var där och håll honom i handen innan han släppte taget. Det där framkallar alltid sorg, det genererar alltid tårar. Faktumet att jag anlände för sent påverkar mig fortfarande. Jag kommer ihåg hur jag och min farbror satt där med tårar bredvid sjukhussängen. Hur länge vet jag inte. Tiden som en abstrakt företeelse. Till sist sa vi adjö och jag strök honom över kinden och håret och minns att hans hud fortfarande var varm och hur mjukt hans hår kändes. Senare tog vi en taxi hem och jag slogs av hur tyst, mörkt och livlöst huset verkade efter att både min farmor och far försvunnit på så kort tid. Som om även det kände sorg. Fjärran från barndomens och ungdomens puls som alltid fanns där förr och som varit dess signum genom alla tider. Med ljudet från den gamla väggklockan som sällskap delade min farbror och jag en flaska whisky och försökte finna riktning i allt. Fåordiga och ledsna.

Tre år. På många sätt är världen annorlunda idag. Min värld. Ett år som satte gränsen för ett före och ett efter. Företeelser med änd-datum. Plötsliga och omedelbara. Jag stannar en stund i just den tanken. Jag tänker på hur saker vi tar för givna plötsligt upphör att existera och vara en del av oss. Från faktum till historia. Från närvaro till minne. Passar vi inte på att vårda människor, företeelser och relationer så står vi där plötsligt nakna med tankar om allt vi inte gjorde eller ångerfyllt begrunda det vi faktiskt gjorde och önskar ogjort. Allt har en ändpunkt så vi måste se till att ta hand om det som spelar roll. Allt det som är heligt. För en dag är allt ett minne blott. Det är på dagen tre år och jag tänder ljuset som står där bredvid fotografiet av min far. Jag tänder ljuset för honom men även för allt det där andra som vi mist. För allt det som varit viktigt. För allt det som är heligt.

Ett ljus

0 Läs mer >>

Berlin sent i oktober. Jag sitter och scrollar i listor över hotell på olika bokningssidor. Hackescher markt en mulen höst. Jag jämför och stämmer av flygbolag. Vet egentligen inte om jag borde eller kan åka men funderar. Håller tummarna för vaccinpass och avtagande pandemi. Jag behöver ha den där flygbiljetten uppsatt på kylskåpet även om det bara är en metaforiskt dito i mitt huvud. Ett tydligt mål i hösten som ger riktning och rörelse. Bort från rutiner och muskelminne. Så jag bläddrar mellan bilder av hotellrum och weekendresor som besökare lagt upp. En resväska som placerats på en bäddad säng. En old-fashioned på en bardisk i en smakfullt upplyst bar. Jag ser mig själv där i en fåtölj med en bok. Slow jazz från osynliga högtalare. Omedvetet tar jag med mig det till den efterföljande nattens drömvärld. Bilderna som är tyst paketerade ges fritt spelrum. Jag är där. Plötsligt dyker hon upp där med all sin närvaro och skönhet, och med en man som hon presenterar för mig. Det sista jag kommer ihåg är att hon berättar att de precis förlovat sig. När jag vaknar hör jag fortfarande hennes ord i mitt huvud. Ljudlösa men ändå där. Outtalade men inte konturlösa. Det är så jag vaknar. Jag tänker på att det varit tillsammans ett par år vid nu. Mer än tusen dagar. Tankar ligger och brygger i morgonen och gör mig sällskap på huvudkudden. Kanske är de just förlovade vid detta laget och drömmen jag drömt har varit en sanndröm. Kanske bor de ihop i huset hon flyttade till förra våren. Jag hör regndroppar mot mitt fönster och tänker på alla de upplevelser de delat, i vardag och i andra dagar. Sedan hittar jag andra stunder, tydligare och självupplevda. Oblekta trots tid. Insikten att man inte inser hur viktiga vissa företeelser är innan de gått förlorade klär mitt medvetande. Det vackra i en vänskap, det vackra i stunder, men allt bakom broar jag egenhändigt bränt.

Tusen dagar