0 Läs mer >>

Hon lägrar mig

Milen är ovidkommande

Distansen egal 

Från hettan finns ingen flykt

Från elden inget skyddsrum

Så jag väljer att förolyckas

Jag omfamnar mitt bål

Välkomnar de smekande flammorna

 

Ett djupt andetag

Varenda doft sätter sig

Nyanser i varenda por

Fyllnad 

Komplement

Jag blir orädd och växer

Styrkan i mitt bröst tilltar

 

En hastig paus

Jag lägger några mil bakom mig

Ingen flykt

Bara vila

Ansiktet lika tydligt

Lika vackert

Han dock alltmer vag

Konturernas upplösning

Frammanat av geografi

Distansen till verkligheten

Trygg i avlägsna gränder

Ro på torg långt borta

Allt i novembersol

 

Dis som en slöja

En slöja mellan insomnande och uppvaknande

Som alltid men ändå inte

Just en paus

Måhända en hägring

En villfarelse

Men det gör mig inget

Låt den vara

Låt den förtrolla

Ren och ogjord

 

 

- Prag 2015 - 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novembersol

0 Läs mer >>

Det är fredagskväll och jag sitter i min soffa och kartlägger kommande konserter.  Jag gör det ibland. Vill inte missa de där guldkornen som jag då och då hittar. Från stereon strömmar Tom Waits och jag tar en klunk av ölen som jag just hällt upp. Själ, bärnsten och isig kyla. Jag märker dock hur jag medvetet väljer bort konserter där det finns en teoretisk chans att jag skulle springa på dem, henne och honom. Vi brinner ju bägge för det här med musik och världen är ibland liten. Jag saknar våra möten på ett sätt som gör ont in i själen men jag känner att jag har långt kvar tills det att jag kan möta dem tillsammans. Som Ett. I ett sådant möte hade jag fortfarande känt mig så väldigt svag och genomskinlig. Ja liten rent utav, oavsett ur hastigt och tillfälligt det varit. Jag har sedan tidigare valt bort en konsert daterad ikväll, och sommarens Hellström-konsert försökte jag aldrig ens ordna biljetter till då jag gjorde antagandet att det är en konsert hon nog gärna vill uppleva, och uppleva med honom. Jag slungas tillbaka till den där förra gången på Ullevi och fastnar motvilligt i tanken just där. Bilder och känslor. Åtrådda män och kyssar i sommarvärme. Till sist lyckas jag dock slita mig tillbaka till januarikvällen och min jakt på vattenhål. Jag bockar av ett par datum i min kalender. Det ser trots allt ganska bra ut tänker jag tyst. Ett par bubblor med syre.

 

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bubblor med syre

0 Läs mer >>

När jag hoppar av tåget från jobb så tycker jag mig se henne i en annan vagn. En dans sådär hastigt i ögonvrån. Som om hon hoppat på samma tåg för att resa vidare, just när jag hoppat av. Blonda lockar under en svart luva. Jag ser henne ofta. Det kan vara i en låt jag hör på radion, en låt som jag av någon anledning förknippar med henne. Det kan vara en mening eller ett par ord i en strof som framkallar henne så tydligt. Glasklar och vacker. Ibland ser jag henne i ett klädesplagg som hänger i ett skyltfönster som jag går förbi, ett plagg som påminner om det hon en gång bar i något sammanhang. Jag kan höra henne i ett skratt som letar sig genom förmiddagstrafiken av människor på gågatan en lördag. Som om det trotsar avståndet och snålblåsten endast för att göra sig hörbart för mig. För att framkalla en reaktion. Värme. Hon är ofta närvarande trots att jag vet att det bara är i min alltför bildlika fantasi. Det där väldiga landskapet. Monumentalt men kartlöst. Trots att det antagligen inte är henne jag sett så börjar mina bilder och tankar måla frågor och svar. Tankar kring vart hon är på väg. Till vem. Till vad. Bilder av vad hennes kväll kommer att bjuda henne på. Det digra dukade bordet. En helg tapetserad av kärlek och passion. Allt det där ett foster av ett hastigt skådespel i ögonvrån, men ändå där. En del av landskapet. Jo, jag ser henne ofta, i allt och i inget, i det stora och det lilla, men det kanske är just så det är. Ja, just så det är att leva,…att leva och älska.

 

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dans i ögonvrån

0 Läs mer >>

Ett par stulna kyssar i en tanke

Ja i en dröm

Ett av berusning framkallat möte

Naket

Blixtrande klar

trots sin ickeexistens

Vävd utan verklighet,

utan det sanna och upplevda

Smekande hetta

En åtrå som dock själen erfarit

Det ytterst intima,

där bakom slutna ögon

Bortom det vakna

en önskan om ett helgat misstag

Ett minne att bära

som en tavla in i evigheten

en ton som aldrig klingar ut

Ett par stulna kyssar i en tanke

Ominnet av det som inte varit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O-minnet

0 Läs mer >>

På Pressbyrån tar jag en av de där stora muggarna när jag fyller upp mitt morgonkaffe. Muggarna som egentligen är till för lattefolket. Konservativt klamrar jag mig fast vid bryggkaffet. Det så evinnerligt svarta. Natten har varit ganska sömnlös. Orolig. Det är som om jul- och nyårshelgens os ligger kvar i mig, som ett elakt virus. En förkylning som man inte kan bli av med. Jag har sett honom bakom slutna ögon i sammanhang där jag sett mig själv så många gånger. Eller snarare sagt, där jag placerat mig själv i så många tankar och drömmar. Storhelgens bilder där jag sett dem tillsammans är fortfarande tydliga. Henne, honom och hennes två tjejer. Jag ser henne berikas av nya vänner. Nya sammanhang. Jag ser henne stråla. Gnistra av allt det där som är själva essensen av det som är hon. Ett ljusspel förstärkt av förälskelsen hon bär i sitt bröst. Trots allt så är visionen vacker. Bilden är ren och tydlig. Äkta. Jag kväver en gäspning i rulltrappan ner till perrongen och tar min första klunk av kaffet. Sorlet från utropen från centralstationens högtalare blandas med ”The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” som strömmar ur mina hörlurar. ”Vilket fullständigt jävla fenomenalt album”, tänker jag tyst för mig själv samtidigt som jag känner värmen från den tunna, lila pappmuggen med gult lock. För en stund finner jag mig där bland det ångande kaffet och det alldeles för tidigt bortgångna geniets rytmer. What a waste!  Så jag tar ett par djupa andetag och betraktar fredagen precis då som halvslumrande människor tar dagens första steg in i den stundande helgen. Just då när dagen verkar ske som per automatik, ja då stannar jag upp och känner.

 

Daniel

What a waste

0 Läs mer >>

Mina tankar fortsätter att vandra längs förra årets månader. Betraktande. Ömsom tunga steg och ömsom trippande. Toppar och dalar. Skratt och sorg. Bildlikt spelas det upp för mig just då när det nya året fortfarande bara är ett par dagar gammalt. Nästan nyfött. Knappt har det tagit sina första stapplande steg mot sitt åldrande. Både bilder framkallade i ett parallellt och ljusfyllt universum och de där som jag har svårare att betrakta. De som framkallar känslan av transparens. Men jag försöker lämna allt där i tanken bara. Även om jag under jul- och nyårshelgen fastnade i tankar kring det gångna och vad det gjort med mig, så har jag blivit bättre på det där. Att bara låta det vara. Inte tvinga bort det utan bara låta tankarna komma och gå.  Jag försöker se på det nya året som oskrivet. Det är svårt då jag så lätt halkar in på förutspåelser kring det som kanske kommer att ske, men jag försöker i alla fall. Det som slår mig är dock styrkan på det jag känner för henne. Att den är lika stor och äkta idag som när jag öppnade upp för den och gav den en chans. Där en eftermiddag på en strand på Koufonissi. Visst är det lite sorgligt men ändå så oerhört vackert och jag vilar i det. Hur mycket jag tycker om henne. Känslan. Så jag låter just den energin fylla mig, I all sin enkla klarhet. Januaris första bränsle.

 

Med fortsatt närvaro finns hon där

Oförändrad

Tidlös

Det våldsamma i det stora

det största

Förlamande

Ej påverkbar av yttre skeenden

det som finns där i mig

det hon gör med mig

Som om det är oförstörbart

Evigt

En lycka i det att jag känner

En olycka i saknaden

men ändå där

Konstant och tidlös

  

Lev och älska

Daniel

  

 

Not:

Jag inser att jag till synes ofta upprepar mig här men för mig fungerar orden som jag publicerar som ett utlopp. En ventilering av det som försiggår i tanken.  Se det som en hylla för avlastning. Och då tankarna oftast kretsar i samma universum så följer upprepningen ofrånkomligen i dess kölvatten. Sidan är min virtuella terapeut på ett sätt. Kanske var det inte tanken med den ursprungligen men jag tilltalas av att den är levande, att den har förmågan att förändras. Fri från regler och begränsningar. Avsaknaden av måttfullhet. Vem vet hur den kommer att se ut om ett par år, men den har i alla fall blivit som en kär vän. Någon jag alltid kan förlita mig på.

Januaris första bräns...

0 Läs mer >>

Jag inser att det där bokslutet kändes väldigt mörk. En påtaglig avsaknad av färg kontrasterat mot de sprakande nyanserna på midnattshimlen. De där orden är naturligtvis inte hela sanningen. Det bör betänkas att den skrevs ett datum som jag länge haft väldigt svårt för. Författad strax innan visarna står i exakt det läget på exakt den dagen. Därför lät jag den vara oredigerad. Precis som som Bukowski skrev sina dikter. En ögonblicksbild av det som for igenom mig just då, just där i en lägenhet fylld av levande ljus och tankar i retrospektiv. Det var det som behövde komma ut. Självklart har det funnits skratt, ljus och färger under det gångna året också. Och det är väl just det som är hela grejen. Dualiteten. Livet. Det ljust och det mörka. Det onda och det goda. Och jag tror naturligtvis att 2016 kommer att innehålla lika många skratt och stunder av glädje och energi som det vi just lämnat bakom oss. Och vi måste försöka finna den där energin så ofta vi bara kan. Inte bara för oss själva utan även för de som står oss nära. Det är vår plikt och skyldighet. Och den där glädjen finns inte bara i det stora och grandiosa glöm aldrig det. Den finns även i de små sakerna, det vardagliga. Även om det kan vara svår att se i stunder då livet bara verkar rulla på. Vi får inte gå med slutna ögon och missa allt det där. Det måste få vara grundfilosofin. Vår gemensamma grundtanke. Men hela tiden måste vi också tillåta oss att se det lite dovare i oss. Vi måste acceptera de lite jobbigare tankarna. De utan trumpeter och fanfarer. De i gråskala och som gör lite ont. Tillåta dem i stunder för det är i den komplexa brygden av mörkt och ljust vi trots allt existerar. Så därför låter jag det stå oredigerat. Tankar precis som som de tog sin form just då. Just där i nyårsnatten. Det är med de orden jag till sist vill önska er ett Gott slut och ett Gott nytt. Lova mig nu bara att dela med er av energin så ofta ni kan. Få den att fortplanta sig. Göd den när ni får tillfälle. Försök sprida ett ljus för de människor som ni bär i era bröst. För just nu tror jag världen behöver det mer än någonsin.

 

Lev och älska

Danie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår brygd

0 Läs mer >>

2015, ja då tar det tills sist slut. Precis lika hastigt som det började. Jag tänker tillbaka på det som varit just så som jag brukar. Ett svårt år. Både privat och när jag ser mig omkring. Jag ser ett samhälle som blivit alltmer självcentrerat och avhumaniserande. Jag orkar egentligen inte tänka på det för det suger kraft. Obönhörligt dränerar det mig. Jag har sett hur ”vänner” på sociala medier delar med sig av tankar och länkar som för ett par år sedan varit helt otänkbara. Hur fan är det ens möjligt? Var tog humanismen och omtanken om medmänniskan egentligen vägen. Okritiskt tar bekanta neo-fascistiska nonsensartiklar för sanning. Jag kan inte hjälpa att tänka på om det dunkla klimat som sluter sig alltmer om oss har ett släktskap med det som rådde i trettiotalets Berlin. Jag ryser. Har vi inte lärt oss någonting? Vår ovilja att se och känna är alarmerande och det gör mig ledsen. Men allt detta är egentligen stoff för ett helt eget inlägg.

 Även på det personliga planet har året varit svår-rott, ja i stunder tungt. Orubbliga åror. Svårt och förvirrat. Mitt jobbigaste år på väldigt, väldigt länge. Självfallet finns min farmor där. Tanken om hennes ändlighet. Inte oväntat men trots det svårt. Tiden när den visar sig från sin okuvliga sida. Den ostoppbara. Ofrånkomligt, men likväl önskar man att man hade den där pausknappen. Bara för en stund. Klick. Det finns naturligtvis det andra där också. Hon som författar det berusande skeendet inom mig. Allt det där jag aldrig trodde fanns. Det jag inte trodde jag var kapabel till att känna. Det vackra. Det i ord omöjliga att förklara. Redan tidigt i år fick jag dock känslan att det var i år det skulle hända. Märkligt, men känslan fanns där redan tidigt i vintermorgonen för snart 12 månader sedan. Samtidigt har jag alltid vetat att det lönlöst att försöka förbereda sig. Reaktionen är oskriven fram tills det att den infinner sig. Det är då den slår med full kraft. Blint och ursinningslöst. Det blev en reaktion som jag fortfarande mitt i natten kan vakna av. Svettig och full av skam och ångest över hur jag betedde mig när hon berättade att hon träffat någon. Att hon äntligen träffat den som väckt passionen i hennes bröst. Jag skäms för att jag inte bara kunde vara en vän och glädjas, skäms för att jag lät den ärliga glädje jag kände för hennes förälskelse, besudlas av min egen egoism. Det fina i hennes nystart. Ja, jag skäms oerhört. Ibland får jag känslan av att jag genom mitt beteende lagt ett avstånd mellan oss. Att vi nu är mer som bekanta än som de vänner vi en gång var. Jag tänker på inflyttningsfester och hennes födelsedag. Årets och tidigare års. Jag tänker på smörrebröd och biobesök. Jag tänker på hennes hus och hennes nya lägenhet. Som ett före och ett efter. Jag tänker på hur jag känt mig så oerhört liten och genomskinlig när jag tänkt på den som väcker hennes åtrå. Menlös och utan substans. Jag tänker på den avundsjuka som jag i stunder känt för den unge mannen som hon träffade en sommar för ett par år sedan. Hur han för alltid har sina minnen av det som de delade där. Sommarnätter. Kyssar. Hetta. Min önskan att jag i alla fall hade hans minnen att bära in i det eviga. Jag tänker på allt det där som farit genom mig under året som gått, en sista gång 2015

Det är snart fem månader sedan vi sågs, hon och jag, och jag gissar att det är ungefär lika länge sedan som hon fann sin kärlek där i den sena sommaren. Jag kommer aldrig glömma den aftonen. Slutet på semestern. Jag bjöd på middag, som alltid den trevligaste av kvällar. Men det var länge sedan som vi umgicks så sparsamt som vi gjort i år, samtidigt är det kanske bra. En paus. En nödvändighet för att rädda det som var vi. Ett break för att återuppbygga. Sten för sten. Jag känner att jag varit försiktig med att skriva på sistone. Medvetet vill jag inte störa. Får någon månad sedan var jag på en konsert och efter att blivit uppfylld med allt det där som konserter gör med mig så började jag skriva. Bara en småkul reflektion kring tunnhåriga medelålders män som saknar speglar i sina hem. Precis så som jag gjort så många gånger, men trots min berusning så hejdade jag mig. Jag suddade ut bokstäverna igen. En efter en. Klockan var mycket och jag ville inte att hennes telefon skulle plinga sent en fredagskväll. Kanske hade de redan gått till sängs. Det känns som en onödig signal i den tidiga natten. Återhållsamhet. Inte för tidigt och inte för sent. Jag hoppas dock att det finns något för oss där 2016, allt annat hade varit sorgligt. Bortkastat. Livet är för kort för att bränna allt det där. 

Så vad ser jag då för 2016. Jag önskar jag hade haft mer ljus, det gör jag verkligen. Men önskningar och löften ter sig bortkastade. Jag ser troligtvis min farmors sista år. Hon fyller 90 i februari. Imponerande utan tvekan, men ändå ett sista. Och jag ser dem flytta ihop, hon och han, en ny inflyttningsfest med nya människor. En ny familj och allt det där. Men jag sätter min tilltro till det amatörmässigt kreativa som med en allt starkare kraft bär mig. Ger mig ett uttryck. En röst. Det låter kanske pretentiöst med det har varit min räddning vid otalig tillfällen det gångna året. Det är det som kommer att bära mig när min känslor drar iväg med mig, så som de tenderar att göra. Det är det jag tar med mig in i det nya året. Det jag förlitar mig på. 

Såhär i de sista självande minuterna innan den mystiska klockan utanför mitt fönster slår sina sista tolv slag för 2015 har jag dock svårt att tänka på annat än den där nyårskyssen vid tolvslaget. Som alltid är det en kväll jag önskar jag sluppit. Hans armar runt om henne. Läppar som möts. De förälskades avslut och nystart. Hettan i natten. Allt på samma och en gång. Allt det jag önskar jag hade. Hennes läppar. Jag kommer inte att somna förrän tidig morgon, det känner jag redan. Men jag försöker bara låta det finnas där i tanken. Låta det flyta runt och bara vara. För imorgon är det trots allt ett år tills nästa gång. Då när jul- och nyårshelgen till sist får sitt slut.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

Bokslut -15