0 Läs mer >>

Bilder susar fortfarande genom mitt huvud. En strid ström. Ibland finns de bara där på avstånd men ibland väldigt nära. Tydliga.

För ungefär en vecka sedan slutade Malmöfestivalen. Jag blir alltid smått imponerad över vidden av den musik som erbjuds och att allt är gratis. Jag bor väldigt nära tillställningen brukar så jag besöker alltid en handfull konserter. Mina vattenhål. Det finns alltid ett gäng som är av yttersta intresse. I år höll jag mig dock helt borta från dem. Jag vågade inte ta risken. Jag vågade inte riskera att springa på dem hand i hand, precis sådär som på bilderna. Det hade varit något som jag inte hade kunnat hålla på känslomässigt avstånd. Jag är inte där ännu. Jag hade antagligen betett mig underligt. Gjort taffliga försök till skämt. Hon hade sett rakt igenom allt det där. Sett att det inte var jag. Hon har ju sett allt det som finns i mitt bröst. Så jag höll mig inomhus. I skydd. Fegt och svagt kanske, men just nu det enda jag kunde göra. Plötsligt slår den mig att det snart är en månad sedan vi pratade. Det är första gången på flera år vi varit tysta så länge. Tysta från varandra. Ett sting av sorgsenhet infinner sig då jag saknar hennes ord, och jag saknar mina, men samtidigt vet jag att hon behöver tid. Det är hennes tid. Så jag har lovat mig själv att tona ner mig, lägga lite band på mig själv. Vill inte skapa något brus i allt det fina som hon upplever just nu. Vill inte störa det spegelblanka. Pånyttfödelsen som ligger i en ny förälskelse. Jag önskar henne just den njutningen och att kunna få odla den, få den att blomstra. Både den fysiska och känslomässiga njutningen. Passionen och lyckan. Sammanhanget och enheten.

Utanför fönstret knackar hösten på. Det är fortfarande en tyst och försiktig knackning men dock där. Vag. Jag hör det i vinden. Jag känner det i kylan från de tunna vattendropparna, hur jorden sakta lutar sin axel bort från solen. Allt berättar samma sak. Den där historien om årstidernas obevekliga gång. Tidens framåtrörelse. Den vi endast kan beskåda. Jag vet inte riktigt vad jag ska känna inför det där, men samtidigt är det ju en av de saker vi inte kan påverka. En av de saker vi bara kan låta oss sköljas med i, att vara ett med. De som ger oss betraktarens roll. Så låt höstens stormar komma, låt dem omfamna oss..

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betraktandet

0 Läs mer >>

Ansiktet till fullo registrerat

Varenda linje bär jag i mitt bröst

Som om jag någon gång smekt

Som om jag med varsamma fingrar läst henne

Kartlagt med mina läppar

Smaken noggrant noterad

med en vacker handstil

Men bara i tanken

I drömmen rotad

I full blom

Allt finns där

Overklig men ändå full av substans

Oskrivet men väl läst

Det som aldrig hänt

som något vackert

Fiktivt, en saga

Men ändå

så oerhört vacker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I full blom

0 Läs mer >>

…Jag går sakta bland ruinerna. Röken slingrar sig stilla från svartbrända strukturer och den decimeterdjupa askan lämnar djupa spår efter mina nakna fötter. Scenen är färglös. Någonstans hör jag ljudet från en radio. Jag känner igen sorlet från historien. Det är från ett av våra första kapitel. Ljuden kommer från den där första kvällen vi tog en öl. Bara hon och jag, tillsammans. Vi sitter en våning upp på en terrass. Jag hör hennes röst där på andra sidan bordet. Vi pratar om jobb, musik och livet i allmänhet. Det är en annan tid. Den sista ölen för kvällen är en porter som vi delar. Hon vill övertyga mig om att det är värt att testa, och hon lyckas. Den där terrassen finns inte kvar längre. Nedmonterad. Men ljudet från radion i fjärran, från dåtiden, är krispigt klar. Tydlig i mig som alla möten och samtal. Djupa etsningar på mitt hjärtas insida. Eviga. Vackra. Jag slungas tillbaka ytterligare några år. Det är en solig vinterdag och hon bär en stickad mössa. Det är lunchtid. Jag ser hur den lågt stående solen speglas i hennes ögon och hon kisar. Hon ler. Jag kommer ihåg hur jag där och då slås av hur vacker hon är. Inte bara vacker i att betrakta utan som människa. Som om allt faller på plats just i den stunden. Som om egenskaperna vecklas ut framför mina ögon där i kristallklar vinterluft. Det är lustigt det där med tankar och minnen. Hur vissa tenderar att för alltid stanna kvar lika starka och färgrika som när de en gång skapades medan andra snabbt förtvinar och dör. Delar av en rutig filt ligger bland resterna en bit bort. Jag känner igen den från en sommarafton förra året. Värmen av den nedåtgående solen på en sluttning ner mot kanalen. Jag kan känna den.  Smörrebröd och vin. Vi spelar musik som vi turas om att välja från hennes telefon. Det är nästan så att jag kan ta på välmåendet som sköljer genom min kropp i den stunden. Fortfarande påtagligt. Ett minne av bilder och känslor. Känslor av liv. Jag stannar till och ser hur askan faller ner på mina fötter. Ljusgråa flingor av något som en gång var landar på den tunna huden. Små spröda skärvor, resultatet av min egen brand. Min ovarsamma eld….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epilog (ett utdrag)

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Where nightmares go to die - Zero Moustafa
 
The reason I am - Zero Moustafa
 
A man that never was - Zero Moustafa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Urjorden

0 Läs mer >>

Det är en härlig kväll. Som alltid framkallar hon den där energin och värmen i mitt bröst, på det sätt som ingen annan lyckats med. Pur glädje. Och som alltid känner jag mig fumlig i början. Blyg. Halvstirrig. Jag känner inte riktigt igen mig själv. Blir medveten om mitt rörelsemönster och sätt. Trots att jag vet att jag kan hantera ord väl så har jag svårt att finna dem de första minuterna. Vi träffas inte så ofta, kanske en handfull gånger per år, så det är som om jag avvänjs mellan gångerna. Vi dricker champagne för att fira, lyssnar på musik och pratar. Välmåendet som sprids i mig är lika välkommet som bekant. Hon framkallar alltid den där känslan. Det är något speciellt. En superkraft. Något som får mig att skriva musik och texter av olika slag, allt på ett sätt jag aldrig gjort tidigare. Hon finns där i varje bokstav och ton. I varje ord och taktslag. Det har blivit så tydligt i sommar när jag suttit med mitt försök till diktsamling. Rent och ärligt. Som om det är livets egna språk. Urjorden.

Nyheten dimper dock ner till sist. Samma kväll. Den jag har väntat på ett tag nu. Den jag har försökt förbereda mig för det senaste året trots att jag varit fullständigt medveten om att det är sådant man inte kan förbereda sig inför. Hon berättar att hon träffat någon. Det onödiga i att lägga tid på förberedelse blir på en halv sekund glasklart. Jag övermannas. Överrumplas totalt. Brottas ner av alla känslor. All den värme som kvällen genererat i mig får plötsligt samsas med alla tankar och bilder som nyheten framkallar i mig. Just där i stunden blir det för mycket. Det är som om jag lämnar min kropp. Jag beter mig som en idiot. Värme, glädje, kärlek, avundsjuka, känslor av otillräcklighet och mindervärdeskomplex, allt det där kämpar om herraväldet över mitt inre. Det blir helt enkelt för mycket. Jag har försökt lära mig att bara betrakta känslor och tankar, utan att döma dem, att tillåta dem men inte låta dem påverka mitt agerande. Men just där och då klarar jag det inte. Det brister. Jag blir någon som jag inte är, och skammen och ångesten över mitt beteende följer i dess kölvatten. Dagen efter kan jag inte ens möta min egen blick i spegeln. Jag skäms. Känslan att jag nu tillintetgjort en vänskap av finaste karaktär sveper sig om mig som en våt och klistrig mantel. Och den ende som kan anklagas för skeendet är jag. Jag svär åt faktumet att jag är en känslomänniska. Drömmen om att vara kylig och oberörd hägrar där borta vid horisonten. Kallheten som något eftertraktat, men samtidigt vet jag att det inte är den jag är. Det är ju samma mekanism som framkallar allt det vackra, så jag måste fortsätta att arbeta på att inte låta tankar och känslor styra skeendet. Att bara låta dem vara där. Att bara betrakta dem. Jo, jag vet att jag är en människa som brinner och det kommer jag alltid att vara. Det är den jag är. Och det är något som jag innerst inne är stolt över. Att brinna för människor, intressen och saker som man tycker om. Att vara förmögen att kunna skänka all sin kärlek, odiskutabelt och förutsättningslöst till de och det som betyder något. Mitt arbete ligger i att lära mig kontrollera den där elden lite bättre. Att låta den lysa upp istället för att lägga förkolnade ruiner bakom sig. Så jag vänder mig om och betraktar förödelsen bakom mig, sot och av elden svartnade strukturer, och jag kan bara hoppas. Hoppas att det finns något kvar där. Att den fina vänskapen är starkare än min idioti. Att jag inte förstört allt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eftertankens kranka b...