0 Läs mer >>

Jag håller med. En arbetskollega berättar om sin helg och hur skönt det är med våren. Hyllar dess ankomst, och jag håller med. Jag är noga med att inte ljuga men det är som bekant inte hela sanningen. Just den artikulerar jag aldrig. Jag lägger aldrig ut texten om att det visst är skönt med ljuset och värmen men att det sedan finns allt det där andra. Allt det där den framkallar. Den andra sidan av myntet. Bruset. Påskbilderna cirkulerar fortfarande där i mitt medvetande. Med en knivskarp skärpa som bara årstiden kan framkalla. Jag har sätt hur de vandrat hand i hand i gränder och i motljus. Hur de kärleksfullt njutit av varandras sällskap. Blickar och kyssar. Utan förankring i någon bekräftad verklighet har filmerna cirkulerat i mig på bästa sändningstid. Jag har även sett hur hon plockat upp sin telefon och sett min påskhälsning och hur hon sedan lagt ner den igen med tanken att hon ska svara på den kanske senare på kvällen. Jag har sett hur hon kommit på det flera dagar senare när hon befunnit sig tillbaka på jobb. Just det är ändå vackert, har jag tänkt. Hur förälskelsen får oss att vara i stunden och gör oss blinda på ett bra sätt. Hur den förankrar oss i nuet. Hur företeelser och rörelse runt om oss tystnar och hjärtat får det fokus det förtjänar. Den uppskattning det behöver. Kanske har det aldrig varit viktigare. 

Fullt medveten om att bilderna bara är konstruktioner av en alldeles för livlig fantasi betas årstiden av och på väg hem från jobb känner jag hur solen värmer mitt ansikte trots att det är sen eftermiddag. Jag tar det till mig och lägger det på vårens plus-konto. Med maj i annalkande fortgår just det arbetet med oförminskad styrka. Ett steg i taget.

Välförtjänt fokus

0 Läs mer >>

Påskhelgen blir precis så våren ibland kan bli. Svårhanterad och bångstyrig. Tankarna vandrar och trots solsken och värme så hittar jag ingen riktning. Jag irrar omkring i mitt medvetande. I försök att hitta lugn använder jag alla de verktyg jag vet och är förmögen till. Jag spelar hög musik genom öppna fönster, sätter mig med gitarren och flyter bort, jag målar i färger jag inte är bekant med, ser välbekanta filmer som hittat hem i mig och jag skriver en påskhälsning till henne. Trots att det inte blir någon konversation denna gång så hjälper de där enstaka orden jag skickar ändå. Ensamma genererar de ändå värdefull energi vilket är märkligt vackert. Jag använder hela min arsenal av insatser jag är kapabel till. Jag fyrar av allting på en gång i en våldsam attack i hopp om att tygla påskens brus. Effekten blir dock marginell. Men så är det med våren, jag vet aldrig riktigt när den slår till. Vet aldrig vilken kraft den lägger bakom sin skakning. Påsken är dock över för denna gång och långhelgen med den. Men våren stannar kvar och verkar nu befäst sin position i kalendern. Precis så som den brukar.

Våren stannar kvar

0 Läs mer >>
Påsken stundar och helgen gör vad helger alltid gör med mig. Knuffar mig en gnutta ur fas och gör mig mottaglig. Tillgängligheten för tankar ökar och styrkan i bildspelen tilltar. Vibrationerna blir mer påtagliga. Jag ser hur de tar tillvara de stundande ”gratisdagarna” i kalendern och gör en långhelg utav dem. Hon och han. Hur de kanske reser iväg till en storstad. Firar påsken och kärleken några breddgrader söderut. Jag ser hur hon skrattar åt något han säger där de sitter vid ett litet cafébord utomhus. Förälskelse och åtrå gnistrar i hennes ögon som smeks av solsken. Sekvenser och bilder flimrar förbi. Scener från dygnets alla timmar spelas upp. Handhållna promenader i gränder, kulturella upplevelser och nätter tätt ihop. Jag vet inte vad det är med storhelger som framkallar allt det där. Men det är som att jag då inte har tillträde de platser jag mentalt annars har tillträde till. De där jag hittar distans och paus. Helger. Härlig lägenhet men också så mycket annat. Påsken ligger fortfarande obehandlad framför mig. Ospelad. Med utlovad sol väntar den där men i stunder kommer jag vara någon annanstans. Vid små kafébord i solsken, i trånga kullerstensbelagda gränder och där i den sena nattens täta samvaro. 

Storhelgens ofrånkoml...

0 Läs mer >>
Det är första konserten på över två år. Det är nästan som att jag glömt. Glömt upplevelsen och hur den framkallar känsla av ett "just nu". En kort inblick i en värld som inte finns, som inte existerar. Som om krig och allt det andra plötsligt är som bortblåst. Att just den världen försvinner när jag lämnar jackan i garderoben och sedan skålar i tjeckiskt flasköl med mina vänner. Den underliga känslan av att det känns som en evighet men samtidigt som igår som jag var här senast omsluter mig. Plötsligt kommer jag att tänka på en annan konsert. Jag kommer ihåg hur hon köpte en plansch som jag senare såg inramad och upphängd på hennes vägg. En mitt-i-veckan-konsert hastigt beslutad. Den enda konsert som vi sett tillsammans bara hon och jag. Jag registrerar som alltid värmen som genereras i mig när jag tänker på det. För ett tag sedan så jag att bandet åter var i stan för en konsert men jag gick aldrig. Det är ett fint minne den där spontankonserten. Jag vet inte varför det dyker upp i tanken precis när första bandet för kvällen kommer släntrandes genom publiken för att gå upp på scen. Men det hela blir en fin inramning till en värld bortom världen. Till en stund då man tillåts glömma allt annat. En stund i ett alternativt tillstånd.

Tillstånd

0 Läs mer >>

Jag vaknar tidigt. Våren är satt på paus. Det ger mig andrum och en liten vila. Jag tänker att morgonen möts bäst med en promenad. Så jag snörar på mig mina sneakers, hänger kameran på axeln och beger mig ut för att hälsa den välkommen. God morgon. Parken är tom och söndagsmänniskorna äter frukost och lämnar mig ostörd. Jag går förbi platsen där vi en gång satt med vin och smörrebröd. Hon och jag. Ett parallellt universum. Så är känslan. Som ett kapitel i grundskolans historiebok. Den där ärvda. Men det gör mig alltid glad när när jag tänker på det. Det genererar något i mig. Värme och magi. Jag ler fånigt men innerligt. Ett leende genererat av allt det där som är hon. Som jag inte tror hon ser vidden av själv. Det är som att platsen har ett speciellt skimmer som bara jag kan se. Ett ljust som speglar sig i vattnet nedanför. Som om det dansar bara för mig och som jag andaktsfullt fyller min själ med. Jag tänker och finns där. Vårdar skeendet i mig. Välgörande och vackert. Den nordliga vinden kommer inte åt mig och för en stund känns inte våren så skrämmande. För en stund är sinnet i balans. En stund i harmoni.

Skimmer