0 Läs mer >>

Jag tvångsmatar mig med Håkan. Försöker göra honom till hennes igen, istället för hans och hennes så som det varit sedan det att ett gammalt år dog och ett nytt föddes. Jag har inte lyssnat på honom på väldigt länge. Det har känts som ett oöverstigligt hinder. Ett gigantiskt och monumentalt berg. Men på lördagen tvingar jag mig. Utanför fönstret börjar folket röra sig. Kanske även hon. Gallerinatt. En annan värld. Jag skruvar upp och börjar reningsprocessen. Strofer välkända och lättrelaterade. De där som hittar den där precisa punkten. Den som är så exakt och otvivelaktig. Jag blundar och försöker tänka bort honom. Radera. Tänka bort de senaste månaderna. Jag försöker bara vara där i musiken. I texter och rytmik. Bland cymbaler och ackord. Jag försöker. Jag söker och hittar.

Det är snart en vecka sedan jag läste de där orden. Fortfarande gör de lika ont. De ord som kungör att vi inte kan höras.En smärta olik all annan jag upplevt. Genomgående. Inte ett sinne eller lem lämnas oberörd.En värld som vänds upp och ner. Ett tillstånd före sommaren och ett tillstånd efter. Ett meddelande så efterlängtad efter tystnad, men ändå ett par ord ur fas. Jag tar ett djupt andetag på lördagskvällen. Syresätter i tidig höst. Världen känns skev och dess axel ur led. Jag lutar mig mot fönsterkarmen och tittar ut. Tittar ut på en värld som inte känns igen. En värld som plötsligt är något annat. Så jag vänder mig om och söker inåt. Jag finner Håkan där återigen. Otippat då han är så olyssnad de senaste månaderna. Men jag hittar något där i röran. Jag hittar något mitt i allt och jag tar emot. Jag bugar, tackar och flyter bort. En lördag komplex i sin uppenbarelse. En helg svår och förvirrad.

 

Lev och älska!

En axel ur led

0 Läs mer >>

Trots att det är mindre än två dygn sedan de skrevs så har jag redan läst hennes ord oräkneliga gånger. Ett svar på rader som aldrig borde ha skrivits. Teatraliskt författade. Jag skäms ögonen ur mg och känner en oerhörd ånger. Ett meningslöst meddelande som framkallar ringar på vatten. Hur tänkte jag egentligen? Den initiala känslan när jag ser att hon skrivit är dock som alltd varm. Först tror jag att hon kanske ska höra om vi ska träffas så som vi sa där innan sommaren. Den där sensommarölen som jag sett så fram emot. Den som jag bar där i semestertider. Men meddelandet är av ett annat slag. Hennes första sedan det där strax innan sommaren på allvar hade startat, och det är annorlunda. Tonen en annan. Till viss del motsatt. Känslan av att det kan vara hennes sista ord till mig borrar sig djupt in i mitt bröst när jag läser dem. Söndag 22:47. Ett datum och klockslag som etar sig fast. Blir beständigt. På något sätt gör orden de senaste månadernas tystnad än mer påtaglig. Tydlig. Att det varit ett medvetet val istället för att det bara har varit livet som kommit emellan. Vardagen. Jag vet inte om det är bättre eller sämre. Kanske finns det inget som är ”bättre” eller ”sämre”. Det bara är. Existerar som ett faktum. Som livet, träden och havet. Hon skriver att vi inte kan höras på ett tag och orden gör ont i mig. Jag läser dem igen och blir ställd. Paralyseras nästan där i den tidigare morgonen. Okommenterat. Plötsligt. Smärtsamt. Bara ett par ord. Som alltid framkallar hon trots allt det där jag finner så oerhört speciellt. En värme som samexisterar med allt det där andra. Parallellt. Det jag alltid älskat och fått mig att känna allt det som jag håller så högt. Jag kommer att sakna det där så innerligt om det nu skulle vara hennes sista strofer. Sakna det på ett sätt jag inte ens kan sätta ord på. Bokstäver känns plötsligt otillräckliga när mina känslor blir tydliga. De känslor jag burit i mitt bröst de senaste åren. Det rena och äkta. Det bara hon kan framkalla och det unika i det framträder allt tydligare. Och mitt i min förvirring söker jag stadga i just det. En hamn just där. Där i det unika och enastående. Där i den skönhet som endast tillhör henne.

Om ett par dagar är det åter dags för den gallerinatt som jag känner något speciellt för. Jag har tänkte en del på den de senaste dagarna. Just den kvällen är ett av mina varmaste minnen. En kväll för flera år sedan. Spontan. Jag har inte varit där sedan dess och kommer inte bege mig ut denna gång heller. Jag gissar att hon är där och vill inte riskerar att hon skulle springa på mig. Vill inte bryta tystnaden. Den nu på ett sätt uttalade. Utan jag vill ge henne utrymmet att vara. Utrymmet att leva och älska. Att existera i den värld som är hennes. I en värld där hon gnistrar som ingen annan.

Lev och älska!

 

Utrymme

0 Läs mer >>

På lördagseftermiddagen träffar jag vänner från gymnasiet. Vissa  av dem träffar jag ofta andra inte alls. Eftermiddagen glider över i tidig kväll. Vi skrattar. Oceaner av öl och vi minns. Vi fastnar i nostalgin. Jag är kluven inför just nostalgi men på lördagskvällen fungerar det. Vi ler. Fastnar i anekdoter. Vissa antagligen förvanskade av tidens tand men vad gör det egentligen. Vad spelar det för roll om de ger bilden än mer glädje och elegans. När jag kommer hem känner jag mig lätt i hjärtat men ändå ett sting av saknad. Jag tänker på nutid och dåtid. Tänker på livets ständiga rörelse framåt. Jag tänker på henne och saknaden av hur allt en gång var. Alltid samlas där i en punkt på lördagskvällen. En singularitet av känslor. Jag både ”är” och ”inte är” samtidigt. Existerar både i nutid och dåtid parallellt. Stor och liten. Känslan av att båder vara oerhört stark men samtidigt jättesvag. Just den känslan och tillståndet varar genom natten och på söndagen går jag ner till minneslunden med två ljus. Det känns längesedan sedan jag var där senast. Ett ljust för far och ett för farmor. När jag tänt vekarna och varsamt satt ljusen i hållarna sätter jag mig ner på en bänk. Jag ser hur de små eldarna fladdrar i den tidiga hösten. Nostalgin glider över i minnen. Jag minns. Nej vad spelar det för roll om de är förvanskade, om vissa delar skalats bort. Jag bryr mig inte om min fars alkoholism, hans mentala frånvaro. Jag bryr mig inte om allt det där som kanske inte alltid var så enkelt. Jag sätter istället sökarljuset på det andra. Det som framkallar lugn och glädje. Bilder av barndom som jag själv målar. Det något förvanskade men vackra.

 

 

 

 

 

Nostalgi

0 Läs mer >>

Jag befinner mig på Åhléns. Söndag. Plötsligt tror jag mig höra det skratt som är hennes. Den där underbara melodin som ökar frekvensen av hjärtslagen som bor i mitt bröst. Jag vänder mig om men manifestationen uteblir. Ansiktet jag ser är inte hennes utan någon annans. Energin som framkallats stannar dock kvar ett tag. Så jag omfamnar den så länge jag kan. Suger åt mig av den näring den genererar. Jag låter den stråla och låter hjärtslagen sjunga. Jag tänker på hennes sista meddelande. Det är över två månader sedan nu. Tidsspannet slår mig plötsligen. Rekord. Vi pratade om en öl i sensommaren. Där på andra sidan festivaler och sommarresor. På andra sidan semestern och allt det den innehållit. Det känns som om det var en annan värld där i den tidiga sommaren. Som att det skiljer år istället för månader. En galax. Mellan då och nu. Mellan henne och mig. Septemberhimlen hägrar grå när jag går den korta streckan hem. Ett tungt skynke. Självanklagelsen kommer som ett brev på posten, min förmåga att förstöra. Jag tar ett djupt andetag och försöker hitta tillbaka till värmen som strömmat genom mig en kort stund tidigare. Till den känsla av närvaro som enskilt skratt har framkallat. Ett skratt som liknade hennes.

Ett skratt