0 Läs mer >>

Det här med musik är stort för mig. Kärleken jag känner för den är oändlig. Kraftfull och beständig. Den finns där alltid vid min sida. Vid motgång såväl som vid medgång. Vid sorg liksom vid glädje. Den finns där för att trösta och stärka mig. Den får mig att le och ger mig andrum och vila. Utan musik hade jag inte varit någonting. Jag hade inte varit någon. En skärva utan substans och mening. Ett grått liv. Den vackraste människa jag mött liknade det vid att resa. Jag tycker liknelsen är fullkomlig. Briljant i all sin klarhet. Det är just en resa den tar mig på. Mentalt och känslomässigt visar den mig platser som inte finns någon annanstans. Den tar mig till vidstäckta landskap med de högsta berg och djupaste dalar. Grönskande fält så obefläckade att de gör mig ren inombords. Som med den mjukaste pensel borstar bort det smutsiga brus som vardagen ibland sår i ens sinne. En nästan tårfylld vördnad fyller mig. Utan musik hade jag inte varit någonting. Jag hade inte varit någon.

 

 

”Music was my first love

and it will be my last

Music of the future

and music of the past”

 

- John Miles -

 

 

 

Musik var min första ...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
"I saw the young man standing, arms across his chest
He was afraid to speak the words that put his coolness to the test
But then he rose above and spoke of love and all that he had found
And he brought us all to tears like bringing rain back to he ground"
 
 
 
"Burning to love" - Heather Nova
 
 
 

Burning to love

0 Läs mer >>

Den annalkande höststormen börjar ljuda genom den smala springan i det öppna fönstret. Men mörkret känns trots det frånvarande. En fest den gångna helgen ger ett ljus inom mig som håller hösten som råder därutanför borta. Ett ljus som vägrar den tillträde. Jag sitter ännu en gång förundrad. Förundrad över hur någon kan påverka mig på det sättet. Hur någon kan slå an allt det där i mig. Beröra mig så djupt. Så totalt. Samtidigt som det gör mig rädd då det får mig att känna mig så oerhört naken och sårbar på ett sätt som jag aldrig känt tidigare, så fylls jag även av en enorm värme. En vacker dualitet. Melodiskt strömmar den genom mig. Obesudlat ren och äkta. Den berör mig och får mitt hjärta att slå de där extra slagen. Poetiskt och overkligt. Jag kan inte annat än buga för denna nästan övernaturliga kombination av egenskaper och färdigheter. En kombination som tilltalar mig så oerhört. En som dansar med alla mina sinnen och som är omöjlig att bortse ifrån. Det är en förtrollande dans som jag inte kan undvika att låta mig föras bort av. Det viner i fönstret men leendet på mina läppar kan vinden inte påverka. Jag vet inte hur länge det får sitta kvar där men jag håller fast vid det så länge världen tillåter det. Jag sitter förundrad. Hur kan någon påverka mig så?

 

Lev och älska!
Daniel

Jag sitter här förund...

0 Läs mer >>
 
 
 
"Strobe Light Beatdown" - Monster Magnet
 

Strobe Light Beatdown

0 Läs mer >>

Jag går försjunken i mina tankar. Det är tidig morgon och jag har instrumental musik i mina hörlurar då jag för tillfället har lite svårt för det där med texter. Jag hittar mig för ofta i dem. Jag relaterar. Analyserar. Lätt frånvarande håller jag på att bli överkörd vid ett övergångsställe. BMW:n kommer fort och jag hinner knappt hoppa undan innan olyckan skulle vara ett faktum. Jag ser en ung kille bakom ratten. Han har baseballkepsen bakvänt på sig och det första jag tänker på är hur oerhört fånigt det ser ut. Som om han inte fattat hela konceptet med just den huvudbonaden. Som om det övergår hans ringa förstånd. Jag får en bild i huvudet som jag sett vid något tillfälle. Bilden visar en ung amerikan på en baseball-match, Han har sin keps bakvänt på sig samtidigt som han håller sin ena hand ovanför sina ögon just för att skyla dem från det starka solljuset. Jag hinner tänka allt detta och till och med le åt bilden i mitt huvud innan det slår mig att det kunde gått illa. Att det kunde gått riktigt illa. Lustigt nog blir jag aldrig rädd. Det enda jag tänker är: ”Ja hade det hänt så hade det hänt!” Skakningarna kommer aldrig. Eftersvettningen dyker aldrig upp. Mitt kalla förhållningssätt gör mig lite förbryllad. Det får mig att tänka, men inte på min oaktsamhet och bristande uppmärksamhet som det kanske borde. Nej, snarare det motsatta, situationer där vi är totalt oförmögna att hålla oss kalla inför. De där sakerna som vi lägger ner så mycket känslor, tankar och analyser på men som vi egentligen inte kan påverka. Saker och företeelser som ligger utanför vår förmåga att förändra. Historierna som vi inte kan skriva om, hur mycket vi än önskar att de haft ett annat slut, att de haft våra slut. Egentligen borde vi bara ta dem för givna och rätta oss i ledet. Det hade varit det enklaste. Men det är väl kanske just de oförnuftiga stroferna framkallade av sorg och kärlek som gör oss till människor. Som gör oss till de individer vi är. Förnuftet domderar högljutt ”Acceptera! Acceptera!” Men hjärtat vägrar envetet att lyssna. Hjärtat går alltid sin egen väg. Vårt egensinniga, naiva, oresonliga och vansinnigt vackra hjärta som ständigt trotsar det gråa förnuftet. Jag tycker att det är fint på något sätt. Tankar och känslor som skaver men som trots det är bedårande i all sin hopplöshet. Det gör oss levande. På det viset ligger det något vackert i sorgen, den obesvarade kärleken och alla de där andra tankarna framkallade av det opåverkbara. Tankarnas förmåga att föda all den konst och musik som vi finner så mycket värde i. Som inte hade kunnat glädja oss annars. Jag byter till en Thåströmlåt i mina hörlurar och låter hans funderingar fylla mig. Jag låter hans hjärtas tankar vandra med mig denna morgon. Tacksam för att han berättar dem för mig. Tacksam för att hans obstinata hjärta inte rättat sig i ledet. Så jag väljer att vara oförnuftig, naiv och oresonlig. Jag omfamnar det istället. Jag väljer helt enkelt att vara jag.

 

”Du som hade allt att säga säger ingenting
Men dina tankar dom hörs ändå
Din tystnad säger allt som dina läppar vill
Men inte just nu kan förmå
På dina fingrar så räknar du månader
Och i själen så räknar du sår
Och pappret framför dej som är så fullt av små streck
Visar ett streck för varje år”


Joakim Thåström – ”Varför är du så tyst?”

 


Lev och älska!

Daniel

Vårt oresonliga hjärt...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
"Not a new sensation" - The Maharajas
The Maharajas – Not A New Sensation
 

Not a new sensation

0 Läs mer >>

”Jag känner hur jag är på väg ner igen, hur där tankarna börjar sätta igång. De där som berättar för mig att jag inte är nöjd med den jag är, med de färdigheter jag besitter och de egenskaper jag har. Önskan om att vara någon annan, att vara den där andre. Att definieras av de där andra egenskaperna, de som egentligen spelar någon roll. Det som tagit mig hela den väg som mitt hjärta så vackert önskar. Jag hade utan en blinkning övergivit allt det som är jag för att bli någon annan. Den andre. Med glädje hade jag bytt alla mina egenskaper mot de rätta och åtrådda. Jag känner mig liten i den jag är. Inte bara på det uppenbart fysiska sättet utan totalt. Liten som människa. Svag som enhet…Jag försöker slå bort tankarna för jag vet ju hur meningslösa de är. Fullkomligt meningslösa funderingar som inte är annat än bortkastad energi. Resursslöseri. Jag skäms inför det faktum att jag tilldelats gåvan av liv men trots det gräver ner mig i detta. Det är så oerhört otacksamt och jag vet så mycket bättre. Det känns som om jag med mitt beteende hånar alla de där som inte har något, alla de där som brottas med livets verkliga svärta. Sjukdom, svält, fattigdom och elände.”

I syfte att skriva av mig så skrev jag ovanstående tidigare idag. Vi har alla våra perioder av mörker, men när vi känner sådär så måste vi ta tag i oss själva. Det är nämligen ingen annan som kommer att göra det åt oss. Det är alltid vårt eget ansvar att se till att göra det bästa av allt trots att kanske livet inte tilldelat oss de kort som vi så hett önskar att vi haft. Det kommer alltid att finnas någon som är ”bättre” och vars tilldelning man önskar man haft glädjen av att ha begåvats med. Någon som har just den där nyckeln till alllt det vi önskar mer än något annat vi någonsin önskat och någonsin kommer att önska. Vi har alla något ouppnåeligt som vi åtrår men som vi aldrig kommer att nå. Hur svårt det än verkar och hur tunga de där tankarna än är, så måste vi bearbeta dem. Vi måste hitta våra egna skräddarsydda sätt att hantera det. Jag vet att det är svårt, och att det ibland känns det som det mest omöjliga. Det högsta berg. Den svartaste grotta. Jag är den första att erkänna det.  Själv söker jag då ofta min tillflykt i musik. Det är här jag hittar min lindring, det är min rening. Musik och i olika försök att vara kreativ. Få utlopp. Ibland kan det enklaste samtal mig att blomstra och skölja bort det där slagget i mina tankar. Men det är mina sätt. Unika för mig. Vilka är era?

Min metod

0 Läs mer >>

Som en smekning rör det mitt hjärta

som en varsam bris berusande och heligt

Det vackra gör någonting med mig

det förtrollar och förstummar

Blint famlar jag efter sans och reson

men förvirringen är bedårande,

och det vackra så fullständigt

Vägar lika okända som otrampade

förgyller stegen mitt sinne tar

och vilsen vandrar jag i det osedda

men hela tiden trygg

Trygg i vetskapen om det vackra,

det unika och fullkomliga

Tacksamt betraktar jag skeendet,

och skådespelet inom mig

Tacksam för jag vet att det är oförtjänt

Pjäsen är din och ljuset den ger är gnistrande klar,

såsom värmen och dess förtrollande toner

Som en smekning rör det mitt hjärta

som den skönaste kyss berusar det mig

Som en smekning

0 Läs mer >>
 
 
 
 
"Born in 1974" - The Mean Streets
Mean Streets – Born In 1974
 
 
 
 
 

Born in 1974

0 Läs mer >>

De gula löven ligger där för mina fötter. Höstens avslut, ett sista adjö. Det är en konstig höst, en jag aldrig upplevt tidigare. Fylld med känslor, tankar och dagdrömmar. Både ljusa och mörka. Känslor av otillräcklighet och att jag i livets viktiga sammanhang inte duger har samsats med de där fullkomliga känslorna, de rena och äkta. Den där vackra närvaron. En märklig kombination. En knappt märkbar vindpust får löven att virvla omkring i en sista dans och jag får syn en kastanj som tidigare legat dold under det brandgula täcket men som nu blottlagts. Det får mig att tänka på det där jag skrev om att man inte kan gömma sig för livets mörka inslag, och jag inser att vi även ibland försöker gömma oss från det ljusa. Jag har i alla fall gjort det. Det där som brinner i mitt hjärta har funnits där länge. Men jag har naivt hållit det dolt därinne. Kanske i hopp om att det en dag skulle försvinna. Bara jag ignorerade det tillräckligt länge. Men känslor så vackra och påtagliga som de försvinner aldrig. De är etsade där i hjärtat. En del av allt. Själva byggstenarna till det som verkligen betyder något. Jag har på senare tid ofta funderat på om jag skulle låtit dem ligga dolda där inne. Försökt begrava dem ännu mer, under lager av vardag och tveksamt självförtroende. Jag har funderat på om det kanske inte varit bäst för alla. Kanske orsakade de mer skada än gjorde gott när jag väl öppnade för dem. När jag väl gav dem dess frihet. Men jag vill inte tro att de kan orsaka skada. Jag vill inte tro att något så rent och obeskrivligt och som är avlat av allt det som är ljust kan bringa mörker. Det går emot allt jag tror och hoppas om livet. Trots att de där känslorna inte tog mig dit mitt hjärta så varmt önskade, dit till den plats de fina av mina drömmar ständigt påminner mig om, så vill jag tro att de gör världen lite bättre. Innerst inne visste jag det egentligen hela tiden men de förtjänade att släppas ut, ut där de hör hemma. De förtjänade sin frihet, och den som framkallat dem förtjänade sannerligen att höra dem. Förtjänade att få se sig själv i den fullkomliga lyster som ligger i min betraktelse, den där unika och verkliga lystern. Sanningen. Den där som framkallar mina drömmar. Ja, jag vill tro att de när allt kommer omkring gjorde gott och bringade ljus. Om än så bara för en liten stund, i ett litet skeende. Det är så jag tänker och det är på det jag vill tro. Så medan hösten bjuder upp de där eldfängda löven till deras sista dans så är det den tanken jag tar till mig. När allt kommer omkring gjorde de gott.

 

Lev och älska!

Daniel

Höstens avslut, ett s...

0 Läs mer >>
 
 
 
"Holyhead" - The Nomads
The Nomads – Holyhead

Holyhead

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 

Little Black Submarin...

0 Läs mer >>

Min farmor har fått cancer. Det är en våldsam öppning på ett inlägg. Våldsam och sorglig. Min älskade gamla farmor. Det är livet som visar sig. Livets ansikte med sin dualitet, sitt Janusansikte. Livet tornar upp sig framför mig som det kan se ut, som det någon gång ser ut för oss alla. Jag slås av ytterligheterna av dess natur. På ena sidan ser jag det klara och vackra. Det där fullkomliga som ger mig så mycket på alla plan. Det ouppnåeliga men det som ändå lyckas generera allt det där i mig. Det som färglägger mina sinnens väggar. På andra sidan ser jag Döden. Jag ser hur han håller kräftans bila högt över min farmors huvud. Jag ser hennes skräckslagna ansikte. Jag ser tåren som sakta rullar nedför hennes rynkiga kind. Hon är inte redo. Det ljusa mot det mörka. Det gnistrande vackra mot det avskyvärt fula. Det behagligt mjuka mot det skoningslöst hårda. Jag ser livet som det ser ut. Det där vi inte kan springa och gömma oss ifrån. Hur mycket vi än vill och önskar så finner det oss alltid. En kurragömmalek med given utgång. Jag finner vila och skoning i det ljusa för att möta det mörka. Det är så vi kan hantera det, den enda väg vi kan gå. Jag försöker förebereda mig och tänker på att hon levt ett fullt liv. Längre än många andra. Längre än de unga som möter samma öde och mina tankar vandrar till vänners vänner. Barn som tidigt tvingas säga adjö till sin far. Familjetragedier. Unga begåvade människor med allt framför sig som av livet plötsligt tilldelas samma svarta avslut. Samma förnedrande exit. Jag försöker ställa allt i relation till vartannat. Vidden av förlusterna. Hon har i alla fall fått leva ett fullt liv och fått se sina barn och barnbarn växa upp. Men det är svårt att söka tröst i det. Det är trots allt min farmor. Kvinnan som tog hand om mig när livet tilldelade mig mina förutsättningar. Jag ser hur livet tornar upp sig framför mig, och det känns svårt. På ena sidan det vackra och på den andra det fula. Det är så det ser ut. Vitt och svart. Det enda vi kan göra är att välja hur vi vill hantera det. För hantera det måste vi, det finns inga alternativ. Vi måste stå där så starka som vi kan, finna tröst i allt det som bringar oss den där vilan och ron i oss själva. För det mörka kommer alltid förr eller senare men för det behöver vi inte sluta att finna njutning i det ljusa. Nej, just då är just detta långt viktigare än något annat. Min älskade gamla farmor.

Janusansiktet

0 Läs mer >>

Jag vaknar lugn. Sinnet är rent. Jag vet inte vad jag drömt om men jag anar att det varit fantastiskt. Kanske just de drömmarna jag önskade mig precis innan jag somnade. Drömmar av en fullkomlig värld. Vävd i guld och tonsatt av den vackraste melodi. Allt framkallat av ett litet samtal. Litet men samtidigt oändligt stort i den plats de där samtalen har i mitt hjärta. Värdefulla. Ovärderliga. När jag reser mig upp ur sängen brinner en stor tacksamhet och en fantastisk värme inom mig. En kombination av känslor som jag aldrig tidigare erfarit. Okända men så vackra. Tidigare osedda på ett sätt som gör att mina sinnens ögon inte kan slita sig från dem. Hypnotiserade. Jag står förstummad inför frågan hur någon kan ha en sådan påverkan på mig. Så monumental och genomgående. Det är som om jag kan känna närvaron i varenda liten del av mig. Från mitt sammetsklädda hjärta till min betagna hjärna och ända ut i de tunna hårstråna på mina armar. Överallt finns den. Helande. Jag står som den avklädda novisen mitt i allt detta. Naken och utan erfarenhet och kunskap hur jag ska bete mig. Ja, helt vilse egentligen. Allt jag vet är vad det gör med mig. Hur det får mig att känna. Och allt är så berusande. Förtrollande magiskt på ett sätt. Stegen känns lätta når jag går ut ur sovrummet. Trots att lägenheten är kall berör det inte min nakna hud. Fortfarande varm av drömmar och känslornas vakenhet är det som om den kyliga luften studsar av mig. Studsar av den rustning som jag bär. En rustning framkallad av mitt hjärta och född av den mest fullkomliga närvaro jag någonsin känt. Allt på grund av en enda människa. Visst är det vackert.

 

Lev och älska!

Daniel

Min nakna rustning

0 Läs mer >>
 
 

"Och ljuset ska vattna den ros som jag bär
i mitt knapphål så den aldrig kan dö
Varje gång som jag viskar ditt namn för mig själv
skiftar den färg från blå till röd
 
Sen syr jag ett täcke av alla trasiga moln
för att stoppa om dig inatt
När du somnat så byter jag täcket mot mig själv
och vilar på min hemlighet"
 
 
"Flicka med guld" - Thåström
Thåström – Flicka med guld
 
 
 
 
 

Flicka med guld

0 Läs mer >>

Att vara i närheten av det vackra gör någonting med mig. Jag blir förtrollad. Det är som om allt annat bleknar bort, löses upp och försvinner. Som att stå hänförd inför det finaste av konstverk och inse att alla andra tavlor just i den stunden upphör att existera, med ens färglösa och oväsentliga. Den där märkliga men underbara känslan av att man fylls med energi så ren så att det nästan gör ont att bära den i sitt hjärta. Så klar och med konturer så knivskarpa och gnistrande att de nästan gör ont att betrakta. En energi som ingen annan. I ljuset av det vackra föds jag på nytt. I ljuset  av det vackra finns jag.

I ljuset av det vackr...