0 Läs mer >>

Fredagens fest har följt med mig hela helgen och jag har tänkt mycket på den. Dualiteten och nyanserna. Vi är båda där, hon och jag. Egentligen hade jag inte tänkt gå men tackar ja sista dagen, på väg dit ångrar jag mig. Jag vet att han inte kommer att vara där men jag är trots det rädd för hans närvaro i det tysta. Det är bara några dagar sedan som han materialiserades som en verklighet. Tidigare bara ett hjärnspöke i en alldeles för påtaglig fantasi. Trots det går jag dit. Men när jag ser henne framkallar hon samma reaktion som alltid. Den som är hon. Jag känner värmen sprida sig genom kroppen och hur hjärtat accelererar. Den där känslan som jag håller så högt, ett välmående som blir så påtaglig i varenda cell och kroppsdel. Vi pratar lite kort om vardagligheter även om det egentliga samtalet ligger där i det osagda.Det outtalade. Ett par timmar in har jag slappnat av. Vi sitter vid samma bord och oron jag känt tidigare finns inte. Det skrattas och det sjungs i lokalen, och fredagen känns bra. Efter ett tag när jag går för att hämta en öl ser jag att hon reser sig upp och går ut till garderoben. Hon plockar upp sin mobil och i ögonvrån ser jag att hon tittar på skärmen. Jag tänker att det är ett meddelande från honom. Plötsligt är det som att han är där. Som att han trotsat alla fysikens lagar och med en gång förkroppsligats. Hur han blir allt mer verklig och jag alltmer overklig. I den stunden vill jag inget annat än att släppa burken med öl som jag håller i min hand och bara springa hem. Springa allt vad jag kan och så fort som mina ben bär mig tills det att jag hör min ytterdörr stängas bakom mig. Men det är inget alternativ så jag återvänder till bordet och efter ett tag så även hon. Den där samexistensen får mig att tänka när jag sitter där. Att den känsla av blekhet som upplevelsen någon minut tidigare framkallat i mig existerar där parallellt med det välmående hon framkallar. Jag vet inte om jag egentligen borde tackat ja till kvällen men fascineras ändå av det där. Mitt i all självkritik, en värld där alla ens tillkortakommanden blir så väldigt tydliga, så finns där ändå det där andra också. Hur livet kan vara så oerhört mångbottnat. Jag tar ett djupt andetag och beslutar mig för att på fredagskvällen fokusera på det senare. På värmen. Beslutar att lägga min energi där. Och när jag ser henne sitta och le på andra sidan bordet så är det som att världen plötsligt stannar och jag kan inget annat än att njuta av det vackra och låter mig själv befinna mig i det. I just det vackra. Ett faktum som är odiskutabelt oavsett. En verklighet oberörd av livets riktning och obönhörliga rörelse. En konstant.

 

Lev och älska!

 

 

 

 

 

 

 

En konstant

0 Läs mer >>

Födelsedag! Denna gång är det hennes. Jag tänker på de gånger jag varit med och firat. Jag tänker på känslan av närvaro och värme. Jag tänker på känslan av att befinna sig i ett sammanhang som man finner så oerhört tilltalande och vackert. Så även om jag inte är där så tänder jag ett ljus och häller upp ett glas vin. För henne och hennes dag. Födelsen av den som får mig att brinna, på det finaste men samtidigt brutalaste av sätt. Kanske den enda födelse jag egentligen känner starkt för att fira. En händelse viktigare än andra. Jag har tänt en del ljus den senaste tiden. Tidigare bara förknippade med död och saknad. Svärta. Jag har tänt ljus och tänkt på min far, min farmor och min mor, en mor aldrig fick möjligheten att på riktigt lära känna. Året har varit sådant att det klätts i sammetsmatt sorg. Detta ljuset är dock annorlunda. Jag förknippar det med liv, just förmågan att få mig att känna mig mer levande än någon eller något annat någonsin gjort. Hennes förmåga. Jag försöker tänka bort honom och önskar bara att han ser och känner allt det där. Jag försöker tänka bort vilka sätt han gratulerar henne på. Vill inte se bilderna. Jag försöker tänka bort allt det där för att dagen är hennes och endast hennes. Ingen annans. Jag skulle vilja sätta på en låt av Håkan och skruva upp, för det hade på ett sätt varit det mest passande men jag jag tror inte jag hade mäktat med vad det skulle göra med mig. Tankar på konserter på Ullevi och andra som lockat hennes åtrå. Andra som fått mig att känna mig blek och liten. Så jag väljer Thåström istället och tänder det där ljuset och tänker på den hon är och det hon gör med mig. Just den hon ska vara. Tänker på det liv som strömmar genom mig både i hennes närvaro och frånvaro. En inspiration olikt någon annan. En enda födelsedag. Den enda.

 

Lev och älska!

Daniel

 

"Fanfanfan" - Thåström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En enda födelsedag

0 Läs mer >>

Då kommer den där bekräftelsen som jag fruktat. Trots att jag i princip varit 100% säker så är det ändå något som rasar i en när väl faktumet är där. När det väl står där framför en och man inte vet var man ska ta vägen, när det inte går att gömma sig. När svärtan i det plötsligt blir glasklart. Det blir lite av deja vu över det hela. Plötsligt känner jag mig gammal. Jag känner mig blek, liten och genomskinlig. Avundsjukan är monumental. Avundsjukan mot de yngre. Han tronar upp där som allt det jag önskar jag vore, så lång ifrån den jag är. I tanken. Utanför fönstret har inte Berlinmorgonen ännu anlänt men jag kan inte sova. Så mycket annat är närvarande. Min kropp känns tung och abstrakt men sömn är inget alternativ. Nedanför rullar spårvagnar förbi och jag tänker på året som gått och hur allt staplats ovanpå varandra. 2018, ett år jag bara vill ta slut. Sedan tänker jag på henne. Allt det där så oerhört vackra. Det där som skapat ljus där jag inte trodde ljus fanns. Den där smekningen som en enda tanke på henne kan framkalla. Musiken jag hör i hennes närvaro och hur något som är så gränslöst underbart samtidigt kan göra så ont. Jag tänker på det svarta och vita. Sorg och glädje. Jag tänker på hur hannes läppar möter hans och hur de omfamnats i åtrå i lördagsnatten. Den där önskan om att åtminstone haft minnet av en kyss eller ett nattligt utsvävning att bära med mig. Allt det där surrar i den tidigare morgonen. Allt det där brusar i tanken en morgon i Berlin. En sömnlös morgon.

Faktum

0 Läs mer >>
 
 
 
"Ett slut" - Det stora monstret
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett slut

0 Läs mer >>
 
 
 
First time - Macy Gray
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

First time

0 Läs mer >>

Sista dagen! Jag övermannas alltid av något sorgligt när jag ska bege mig. Oavsett stad och oavsett land. Det är som att det är inbyggt  i själva avskedet. I det där adjöet man inte vill säga. Vardagen och livet väntar där hemma och det är något som känns så oerhört ovälkommet. En avart jag verkligen inte vill möta. Jag försöker summera resan. Som alltid en berg och dalbana i känslor. Jag tänker på henne. Ord jag inte borde ha skrivit. Jag tänker på henne och en resa som kanske berörde henne. Stockholm. En historia i kärlek. Kanske åkte hon för att möta någon. Eller någon som fick henne att stanna och vara. Som fick henne att andas. Det vackra i just den kärleken kämpar mot avundsjukan som gör sig så oerhört påmind i mitt bröst. Känslan av att vara fullständigt värdelös.  En kamp som jag vet jag kommer förlora. Smärtan kommer så småningom ta överhanden. Svärtan kommer så småningom ta över och brotta ner mig. Just på sista dagen blir det så uppenbart att det finns någon där. Att det finns någon där i hennes ljus och i mitt mörker. Sista dagen och som alltid övermannas jag. Som alltid får den där välbehövliga pausen ett abrubt slut. Men ändå några dagar av stillhet, en stund av paus. Och ändå är det något att vårda, något att ta till sig. Något att hitta en hamn i för en kort sekund. Ändå är det något.

 

Lev och älska!
Daniel

Ändå är det något

0 Läs mer >>

Dagen är mulen men inte kall och regnet hänger i luften. Vattnet på ån ligger spegelblank och vassen står där blixtstilla. Ingen rörelse. Sist jag var här var våren precis i sin linda och nu är hösten här med allt vad det innebär. Då min farmor, nu min far. Dagen har hängt över mig den senaste tiden och den har tagit så oerhört mycket plats i mig. Tankar om livet i det stora och i det lilla. Tankar om min far, hans liv och nu till slut hans begravning. VI hälsar på prästen, begravningsbyråns representant, vaktmästaren och organisten. Känslan av deja vu är nästan brutal när jag går in i det lilla kapellet. Jag sätter mig ner och det slår mig att jag sitter på samma stol som senast, med min farbror till höger om mig och med min bror till vänster. Min blick fastnar på kistan. Den ser så liten ut och jag tänker på honom och hur han låg där på sjukhuset. Det lilla skalet av den människa som var min far. Jag ser bilden av oss tre där i rummet på lasarettet i Lund, min far, min farbror och jag. Jag ser hur vi sitter där tysta och försöker greppa allt och försöker förstå. Jag ser hur jag stryker min far över pannan och håret innan jag lämnar honom och minns hur han fortfarande kändes varm. Nu ligger han där i kistan och jag hör plötsligt kyrkklockan därutanför som förkunnar vårt avsked och jag känner hur ögonen fylls med tårar. När en av psalmerna jag valt, ”Var inte rädd”, börjar spelas så mumlar jag just de orden tyst för mig själv. ”Var inte rädd pappa, var inte rädd!” Ord jag önskar jag sagt till honom om jag hunnit in i tid. Jag tar ett djupt andetag och ser två änder sakta flyta på ån utanför medan psalmen spelas och jag samlar mig inför avskedet. Ett sista tack. Ett sista adjö. "Sov gott pappa, jag älskar dig!"

 

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett sista adjö

0 Läs mer >>

Hela upplevelsen känns absurd. Jag sitter på begravningsbyrån med min bror och farbror. Vi bläddrar i broschyrer med bilder på kistor och urnor. Vi tar beslut. Bild för söndagens dödsannons i tidningen och kistdekoration. VI agerar nästan som en maskin och vill bara ha det överstökat. Beta av de nödvändiga datumen varav begravningsbyrån är det första. Allt måste bockas av innan sorgen ges det utrymme den behöver. Utanför viner höstvinden och regnet kommer från sidan. Jag vet inte varför, men jag noterar att jag blir överraskad över hur gott kaffet är. Kaffet som representanten från begravningsbyrån serverat oss. Jag tänker på min farbror och att det inte var så länge sedan han satt i samma rum, bläddrandes i samma broschyrer. Den gången var det hans mor, nu hans bror och jag får känslan av att världen är något som händer där utanför, att detta rum är exkluderat från allt. En bubbla. Jag tänker på pappa och bilden av honom där i sängen på sjukhuset. Stilla men fortfarande varm. Ångesten över att jag inte hann in i tid för att säga adjö sköljer åter över mig, såsom den ofta gjort de senaste veckorna. Allt samlas där i det lilla rummet på begravningsbyrån bara 100 meter från huset jag växte upp i. Det hus som plötsligt känns så tomt. Rejält decimerat av året som gått. Död och förlust i det hus som en gång var så fyllt med liv. 

En vecka senare är det dags för ännu ett möte. Ännu ett av de där sakerna som måste ”bockas av”. Jag befinner mig på församlingshemmet i Lomma och pratar med prästen. Det slår mig att senast jag var där var skolavslutningen i fjärde klass. Jag vet inte varför men just den där tanken sätter sig. En annan tid i en annan värld. Jag minns hur vi cyklade dit från skolan en bit bort. Kanske är det en efterkonstruktion men jag vill minnas att solen sken där i juni. Kanske cyklade vi ner till stranden och badade efteråt. Sommarlov i en oskyldig tid. Nu många år senare sitter jag och går igenom upplägget för pappas begravning. Nu höst. Prästen nynnar på psalmerna som jag valt för att jag ska veta att det är just dem som jag menar. Han frågar om pappa och jag och min bror berättar om honom. Han antecknar. Det känns som om jag vill berätta mer och jag känner skam och skuld för att jag inte kan ge honom mer material. Det är samma präst som vid vår farmors begravning drygt ett halvår tidigare och han säger att han kommer ihåg min far och farbror när de var där. Det råder en stillhet därinne, precis som på begravningsbyrån en vecka tidigare. Samma känsla av ett abstrakt lugn. Till sist skakar vi hand, säger adjö och lämnar församlingshemmet med begravningen där inom räckhåll. Ett sista adjö. Ett sista avsked.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett abstrakt lugn