0 Läs mer >>

Plötsligt ljuder signalen från mobilen. SMS. Vibrationen får telefonen att resonera där den ligger på bordet. Jag ser hur den tänds. När jag tittar på displayen står hennes namn där. Det är någonting med den där kombinationen av bokstäver. Mitt sinne uppfattar det mer som en bild än som en kombination av ett för- och ett efternamn. Som alltid är min initiala reaktion glädje, den välbekanta värmen som sprider sig genom min kropp. Pulshöjningen, mitt hjärtas reaktion. Min andra reaktion är denna gång att jag blir lite orolig. Trycket över bröstet gör sin påmint. Att det är ett svar på den där långa ursäkten jag skrev för nästan två månader sedan. Att hon kanske med sitt sms vill förklara att vi gör bäst att avskriva vår vänskap. Säga adjö, just där och då, en fredagskväll i sena september. Min andra reaktion är den förstas raka motsats. Vit kontra svart. Kanske bör jag vänta med att läsa det. Lägga sms:et på is till lördagsmorgonen. Orolig för vad som kanske står där, både i ord och mellan rader. Men det är klart att jag inte kan vänta, det skulle kräva en övermänsklig viljestyrka som jag inte besitter. Oron visar sig vara obefogad. Värmen vinner den där matchen lätt när jag läser hennes ord. Som alltid har de en välgörande effekt i mig. Precis som i mig så finns det en saknad i hennes meddelande. Vänskapen som något värdefullt. Ett nystan av energi. Dock kan jag inte undgå att tänka att det är ett meddelande från en ny värld. Att den gamla ligger bakom oss. Kanske sitter han bredvid henne när hon skrivit det, kanske inte, men hans närvaro finns där ändå på något sätt och det är något jag måste vänja mig vid. Där mellan raderna, osynlig i orden. Jag måste göra det till en normalitet trots allt det där som finns i mig. Något att förhålla sig till. Jag tänker på de gånger jag slängt iväg meddelanden sent från någon konsert jag varit på. Kanske en bild kompletterat med en lätt berusad (och försök till humoristisk) bildtext. Jag ler när jag tänker på det. Ibland har det lett till en längre konversation om absolut ingenting men ändå fyllt med något. Värme. Först tänker jag vänta med att svara henne, spara det till morgondagen. Vill inte sätta mig i den sits som jag gjort så många gånger. Meddelanden som varit blixtrande nära att få ödesdigra konsekvenser. Ord utan eftertanke. Jag väljer dock att svara. Jag lägger band på mig själv och försöker vara lite mer nedtonad, en gnutta mindre ”jag”. Denna gång verkar det inte vara läge för en längre konversation men glädjen jag känner för hennes ord är tydlig och klar. Nyansrik i de färger de skapar. Precis såsom det alltid varit.

 

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Normalitet

0 Läs mer >>

Om vi ändå haft ett äventyr. Ett par veckor innan hon insett att jag inte var den som väckte passionen i henne. En kyss. Några nätter att vila mina minnen i. Jag tänker på den unge mannen som hon hade ett sommaräventyr med. Han som hon stack iväg på en konsert i Göteborg med. En kväll att minnas. En natt av eufori och hetta på vad jag antar alla sätt. Jag vet inte om han finns i hennes liv längre men han har ändå det att bära med sig. In i evigheten. Minnen som kommer finnas där för alltid. Kyssarna. Hennes varma kropp tätt emot hans. Skakande i klimax. Vad jag önskar att jag haft det där. Något som jag kunnat bära med mig. Visst är en livslång vänskap stort men känslan är att jag bränt så mycket, att jag inte vet vad som döljs i den aska som ligger bakom mig. Så jag önskar att jag haft den unge mannens minnen av henne. Mina fingrar sakta genom hennes hår. Smaken av hennes varma hud mot mina läppar. Allt det som dansat i mina drömmar de senaste åren. Men jag har inget av det där. Ingen kyss. Ingen känsla av henne vilande i mina armar. Ingen notering av hur hon smakade medan natten låg bäcksvart utanför fönstret samtidigt som hennes blick var förankrad i min. Om jag ändå burit hans minnen.  

Det är tidig morgon och jag sitter på ett café på St. Knuts Torg. Frukost. Sömnen har varit dålig så jag vaknade tidigt. Staden öde. Jag behövde komma bort från lägenheten. Ord ekar i mitt sinne. Kaffet lämnar spår i luften. Hettan. Jag tänker på de gångna veckorna, de senaste månaderna och de dryga tio åren. Allt koncentreras i röken som sakta och hypnotiserande dansar upp från muggen på det lilla bordet framför mig. Jag kan nästan ta på vartenda minne. Vartenda ord. Det nästan som att jag kan höra hennes röst där i musiken från de inbyggda högtalarna i taket. Känslorna som brinner i mig. Som att jag kan känna henne. Sedan dyker hennes pojkvän upp där i ångan. Han som dragit vinstlotten. Han som har det jag saknar. Jag önskar bara att han vet om det. Att han inser vilken fingrar som sammanflätas med hans. Vems ögon som med åtrå betraktar honom och vars passion och extas omsluter honom. Vem som finns där vid hans sida. Att han inser det stora i leendet som frälser hans vardag. Jag hoppas han kommer att vårda det ömt. Tar hand om det. Att han färgar hennes liv på just det sätt som hon förtjänar. Varje sekund, varje timme och år. För allt annat är för lite. Otillräckligt. Allt annat är oförtjänt. Jag hoppas att hans hjärta brinner för henne. Förälskelsen. Men det är förstås en självklarhet. Det är ju hon. Allt annat är omöjligt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det som dansat i mina...

0 Läs mer >>

Imorgon är det gallerinatt i Malmö. Härom veckan såg jag att hon skulle dit. Jag försöker inte logga in på sociala forum så ofta men en morgon när jag satt på bussen till jobb öppnade jag appen i min telefon och då stod det där först i mitt flöde. Det fick mig att tänka på gallerinatten för tre år sedan. Ett leende spred sig på mina läppar av den där notisen. Hon skickade ett sms spontant på kvällen och undrade om jag ville hänga med. En annan tid. Jag vill minnas att hon kände någon som ställde ut, eller om det var någon som skulle dit. Det blev som alltid en härlig kväll. Värmen sprider sig i min kropp när jag tänker på det. Ett galleri sålde öl som vi drack på en bakgård på gamla väster. Hon köpte en litografi av en full gallerist, orange på vitt papper. Vi försökte få till den där kvällen de nästkommande två åren, men det ena året kom en födelsedagsfest i vägen för henne och det andra året hade hon sina småtjejer. Det känns som om det var igår men tre år går fort. I en rasande fart. Och nu ser världen så annorlunda ut. Imorgon kommer jag dock hålla mig i lägenheten och låta gallerinatten fortgå därutanför. Bortom stängda fönster och husvägg. Det är som livet och världen ville varsko mig när jag såg notisen den där morgonen på bussen.  Varna mig för att hon skulle dit och med henne också han. Som om världen visste att jag inte är redo att träffa dem tillsammans. Känslan av att vara så oerhört liten. Så jag vågar inte ta risken imorgon och bege mig ut. Ännu en gång plockar jag feg-kortet ur min kortlek. Självkänslan och självbilden som ett ok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ok

0 Läs mer >>

Initialerna är etsade i min själ

Hennes bokstäver tydliga och klara

Rena linjer

Decimeterdjupa spår i mig

Fyllda med den sötaste sav

En glasklar källa

Millimeterprecision

En vacker ärrbildning

För alltid där

Beständigheten i ett unikt uttryck

Både vackert och sorgligt

Allt på samma gång

Det ryms där

I hennes två bokstäver

Så mycket mer

Så mycket större

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Millimeterprecision

0 Läs mer >>

Det är fredag och jag sitter på bussen hem. Helg. Som alltid spelar jag högt i lurarna. Som för att möta den stundande ledigheten på ett så bra sätt som möjligt. Toner för att visa vägen. Kartläsare. Prozac. Solen skiner och vinden får de utspridda träden på Söderslätt att dansa. Fortfarande gröna. Då och då har jag skickat små fredagshälsningar till henne. Ja, nu var det ett tag sedan, men tidigare. Vår historia. En kort observation av något jag sett. Eller bara en rolig bild. Bara något enkelt. Lättsamt. En gång svarade hon när hon stod och lagade pannkakor med sina småtjejer. Jag kommer ihåg det väl. Enkla sms mellan vänner. Jag minns det med värme. Det framkallar ett leende medan septembereftermiddagen rusar förbi utanför. Imperfektumet svävar ovanför mig som ett spöke men jag väljer att ignorera det. Jag vill inte tro att allt det där bara kommer att vara ett minne. En falnande hågkomst. En bild av någonting som en gång var. Jag vill tro att det fortfarande finns ett utrymme för det där även i ännu ej upplevda datum. Att det fortfarande är en del av det som är vi. Det jag älskar. Någon gång. Jag suddar dock ut orden jag skrivit, Är det för tidigt? Jag vet inte, men vill inte störa i hennes lycka. Det är hennes tid. Marken under mina fötter känns osäker så jag förpassar de sista bokstäverna till det oskrivna. Backspace. J-O-L-L-A-H, baklänges. Jag skruvar upp musiken ytterligare och låter mig själv flätas samman med Lana Del Rays stömma. Flyter bort bland skrivna meddelanden och noggrant ihågkomna svar. Varsamt registrerade. Fredag.

 

Lev och älska!

Daniel

Imperfektumet som spö...

0 Läs mer >>

Jag tänker på henne. Det gör jag ofta. Mina försök att hålla distans till de där tankarna är svaga. Oftast fruktlösa. Det jag bär inom mig är mäktigt. När jag sluter mina ögon ser jag hennes leende, jag hör det ärliga skrattet och jag undrar hur hon har det. Om de kommit tillrätta i den nya lägenheten. Om livet börjar falla på plats för henne. Tankar kring vardagen strålar genom mig. Hennes vardag. Allt det där man pratar om. Pratade om. Då och då sköljer skammen och ångesten över mig. Skammen över min reaktion den där helgen för sex veckor sedan. Att jag inte lyckades lägga band på mig själv, inte lyckades spela oberörd. Ångesten över vad min reaktion kan ha ställt till med. Obehagliga aningar. Allt det som hösten får utvisa. Oskrivet svart bläck. Jag bär en skam för att jag inte lyckades att bara vara glad för hennes skull. Jag lät glädjen slåss mot allt det där andra i mig. Det känns som om jag svärtade ner de vackra för henne. Besudlade det jag själv håller så högt. Hennes lycka. Hennes sång. 

Med Waits högt på stereon häller jag upp ett varmt bad och hämtar en ensam öl från kylen. Söndagsvilan. Den immiga flaskan hittar sin plats på fönsterkarmen och jag låter det rykande vattnen omsluta min nakna kropp. Nerbäddad. Träningsvärkande muskler kureras. Näst intill tyngdlös. En flykt kanske. En stund av ro. Jag blundar och frammanar bilden igen. Det är som om sinnet får syre. Som om färgerna återvänder där i medvetandet, bakom mina slutna ögonlock. Vila.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Söndagsvilan

0 Läs mer >>
 
 
 
 
"Last Post On The Bugle" - The Libertines
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Last Post On The Bugl...

0 Läs mer >>

En vän och hennes man firade tjugoårsjubileum förra veckan, tjugo år sedan de träffades. Jag kan inte annat än att tycka det är något väldigt vackert över det.  Ett lugn. När allt träffar rätt. Två hjärtan som möts. Samstämmighet. Ja, vid detta lag vet ni hur jag tänker och fungerar. Jag kommer antagligen aldrig får uppleva ett liknande jubileum själv men på något sätt sprider det där ljuset sig. Dess värme letar sig ut och berör, och det är en värme som behövs. I en tid då döda barn flyter i land på stränder i Medelhavet, då människor tvingas fly för sina liv och lämna allt förutom det absolut mest nödvändiga bakom sig, en tid då inskränktheten och bristen av empati hos många människor får mig att må illa, ja då finns det någonting där i ett tjugoårsjubileum. Värme. Kärlek. Och det är inte bara där. Jag ser hur folk börjar vakna. Hur det börjar röra på sig i leden. En rörelse till förmån för alla de människoöden som nu söker räddning i ett tafatt och halvblint Europa. Ett Europa som verkar ha glömt sin historia. Jag vågar knappt tro på att det är en vind som vänder, men jag hoppas. Så jag fortsätter söka efter det där ljuset. Värmen både i det stora och i det lilla. Både det som ligger nära och det där knappt skönjbara borta vid horisonten. En gnutta energi som föda.

 

Daniel

Energin som föda

0 Läs mer >>
 
 
 
"Dust it off" - The Dø
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dust it off