0 Läs mer >>

Ja det blir Grekland i år igen. Folk kommenterar ofta varför jag inte åker någon annanstans på sommaren. Alltid Grekland. Och visst förstår jag dem. Det finns så mycket att se och jag älskar ju det där med att resa. Intryck och inspiration. Att kunna lämna sig själv hemma. Lämna vanor. Väggar och tankar. Att byta den ryggsäck man bär på i sin vardagliga existens mot luffarens. Vagabondens. Det tilltalar mig. Men det är återigen det rekordlåga självförtroendet som spökar. En växande tröskel mot ensamresande. Men jag känner att jag i alla fall måste komma iväg. Lämna mig själv här hemma. Så det blir Grekland. Cikador, egeiskt hav och billigt rosé. En enkel kompromiss. Sommar och solnedgång. För jag kan ju det där med att öluffa. Trots att det vankas nya öar så känns det ändå bekant på något sätt. Inte något som jag kan misslyckas med. Så jag finner trygghet i det. Och till sommaren känns det viktigt att få komma iväg. Få distans till det som är jag. Kanske vara någon annan för en stund.  Det känns dessutom som om jag kommer att kunna hantera sommarens eventualiteter lättare där, med luffarens glasögon.  Avlägsna händelser istället för i min omedelbara närhet. Men nästa år kanske det blir någon annan adress. Jag ska jobba mot det och med mig själv. Slipa ner den där tröskeln tills det att inga hinder kvarstår. En riktning om inget annat. Dessutom har jag planer med sommarens resa. Jag har satt mig för att skriva en prolog och epilog till den där boken som jag vill ge en chans. Fullt medveten om att dikterna troligtvis kommer att uppfattas som tonårsstinna och naiva vill jag ändå fullfölja tanken jag fått. Skriva en kontext till stroferna. När jag läser dem slår det mig att jag aldrig varit så ärlig.  Att jag aldrig ställt mig så naken och sårbar som jag gör i dem. Så därför förtjänar de sin rätta inramning. Ett par ytterligare ord skrivna i ett lätt sommarrus flankerad av en kvällssol. Just i det land där det stora beslut som födde dem alla en gång togs.  Vol 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med luffarens glasögo...

0 Läs mer >>
Jag låter hennes leende smeka mig
Ett substitut till det kroppsliga
till det för alltid oupplevda
Låter hennes ögon vila mot mitt bröst
en stund i slumrande gryning
Andhämtning som kysser min hud
en röst som omfamnar mig
Allt i den största av kärlekar
i den vackraste av känslor
Allt det där endast i närvaron
Hennes skratt flätas samman med mitt sinne
som om vi gick hand i hand
en stig kantad av vitsippor
i en skog så hög och syrerik
Allt det där i sinnet men ändå
Ett sällskap helgat
Ett umgänge lite mer än livet självt
Bakom slutna ögon är det det jag ser
Det är så jag drömmer
Så när det sista ”adjö” sänker sig
är jag på väg någon annanstans
någonstans i det beständiga
någonstans i en slumrande gryning
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slumrande gryning

0 Läs mer >>
Två glas rosé och lika många öl. En spontan kväll i solen. Ibland är det inte mer som behövs. Koncentrerad energi. Ibland är det bara så enkelt. Som alltid får de där ögonen det att kännas som om någon kopplade in mig i ett vägguttag. Jag ser inom mig hur laddlamporna tänds en efter en. Leendet och skrattet. Bränsle. Ro och glädje hand i hand. Det är en makalös påverkan allt det där. Skönhet rakt igenom och på alla sätt tänkbara. I sin ädlaste form. Allt stöpt i en enda människa. I henne. Som alltid vet jag att kvällen har ett slut men i stunden bryr jag mig inte om det. Jag försöker bara registrera varje samtal. Varje ord och andhämtning. En kisning i den nedåtgående solen. Ctrl + S. För ett par veckor sedan var jag en hårsmån från att bränna upp allt det här. Bara för att jag inte kunde lägga band på det som brinner i mig. Det går en rysning genom mig när jag tänker på hur nära det var. Det får aldrig hända igen. Jag får aldrig låta den där idioten i mig ta överhanden. För stunder som dessa är som poesi jag inte kan vara utan. Unik i sin briljans. Det vore så oerhört tragiskt att förlora. Så jag sitter där och njuter av stunden, av närvaron. Två glas rosé och några öl i det vackraste av sällskap. Ja ibland är det bara så enkelt.
 
 
Lev och älska!
 
Daniel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ctrl + S

0 Läs mer >>

Försommarsol. Ja känslan är nästan så. Jag sitter på en bänk och låter solen värma mitt ansikte. Det doftar nästan sommar. Subtilt. Det är nästan så att den finns där någonstans i luften. Ännu gömd men ändå närvarande. Jag försöker tysta mig själv och bara vara. Insupandes. Jag blundar. En bit bort hör jag barn på en lekplats. En sång av lek. Ett par duvor finns där också. I fonden. Kuttrandes. En kärleksjakt månne? Det är den tiden på året. Bakom mig fiskmåsar som kämpar om brödsmulor. Bokstavligt talat en kamp om brödfödan. Nygröna små blad som väntar på att få explodera i grenverken. Jag andas djupt och försöker känna mina hjärtslag. Rytmiken. Upprepningen.  En muskel som är så mycket mer i medvetandet och sinnet. En symbol för det stora och fullkomliga. Jag har försökt att lägga band på mig själv men tanken om henne finns där. Som så ofta. Oavsett allt så bringar hon ro i mig. En känsla av krispig klarhet. Ren tanke. Det är något extraordinärt med allt det där. Någonting oerhört fint. Det som existerar i varje andetag. Uppvaknandet. Jag rycks tillbaka igen av en siren långt borta. Ljudet av verklighet efter en mikrovila i den annalkande sommaren.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Försommarsol

0 Läs mer >>
Jag hör fågeln i vårsolen
men ändå inte
Jag registrerar inte tonerna
Jag känner värmen mot min hud
men ändå inte
En kall vind blåser genom mitt bleka jag
Mörkret sluter sig
som ett trots mot att dagarna blir ljusare
blir längre
En obehaglig kombination
Illavarslande pryglar det mitt hjärta
våldför sig på det som är heligt
Tvingar upp det i ringen
Det vackra kastas våldsamt mot väggarna
skoningslöst och hårt
Men inte för en sekund tappar det sin lyster
inte för en sekund förlorar det glansen
Färgerna förblir oblekta
kristallklara
Men jag står ensam kvar med mitt hjärta i min hand
Drömmandes om det som är välsignat
Greppandes efter horisonten
Fumligt och trevande
För all tid 
För långt borta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

För all tid

0 Läs mer >>

Jag vet inte vad det är med den där dekadensen. Vet inte vad det är med böckerna av Bukowski, Miller och Lundell som gör att de hittar mig. Jag ser samma sak i Waits musik. Ja även hos Håkan. Något som letar sin väg rakt in i det som är jag. Det är smutsigt men ändå vackert. Olyckligt men ändå med en hopplöst tilltalande kärlek. Det skaver och passar in samtidigt. Komplicerad längtan. Det finns någonting i deras svärta som är något mer. Något större. Det fula men ack så tilltalande. Substans som sticker ut mot allt det som brusar i vardagen. På tv ser jag dokusåpor med unga människor. Tatuerade och välbyggda. Snygga men tillsynes fullständigt korkade.Tomma på allt annat. Målade och artificiella men bara skal. Yta. Jag slår över till en annan kanal men ganska fort finns de där igen. Som en svärm av gräshoppor. En mediabetingad farsot. Meningar utan innehåll. Ett elakartat virus man inte kan bli av med. Nonsens. De vill synas och ta plats. Finns man där är man någon. Det verkar som om det är så det är. Är det en referens som jag ska förhålla mig till? Samtidigt känner jag avundsjuka mot deras tillsynes outsinliga självförtroende och det gör mig irriterad, jag blir arg på mig själv. Ett ofrivilligt erkännande. Hade jag velat vara en av dem om valet hade erbjudits? Åtrådd med tom? Ja, kanske. Det är TV när den är som värst så jag stänger av. Jag vänder mig istället till dem som har något att berätta. Till dem med bottenlösa källor av näring. Hjärta. De som i det fula har något så långt mycket vackrare att förmedla. De som ger. Den andra referensramen slänger jag bland soporna i köket. Bland kaffesump, kapsyler och gamla räkningar. Där den hör hemma. Bland allt det som borde städas och blästras bort från våra medvetanden. Tomhet som tar alldeles för mycket plats.

 

/Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vårstädning

0 Läs mer >>

Bara en endaste kyss. Ibland önskar jag att jag haft en kyss att bädda in mitt hjärta i. En enda. Lägga det till ro. Ett minne av hennes läppar mot mina som ackompanjemang till allt det vackra. Åtminstone det. I alla fall ett minne. Kanske känslan av hennes huvud mot mitt bröst efter en endaste natt. Måhända ett misstag, men ändå. Något. Ett snedsteg. En rörelse. Lust i gryningen. Hetta. Hennes andetag mot min nakna hud. En stund då allt annat varit oviktigt än just där och då. Nuet i stunden. Känslan av att ha gett sig hän även om man kanske inte borde. Ett äventyr. Bara en endaste kyss. Så vandrar mina tankar ibland.

Nattens drömmar finns där fortfarande. Förtvivlat underbara. Urskiljningslöst restaurerar de fortfarande mitt sinne. Men det finns även andra drömmar. Drömmar som verkar vilja förbereda mig på något. Drömmar som försöker ge mig redskap att hantera dagar som stundar. Framtiden. Det ännu oskrivna. Ett litet runt bord på en uteservering. Våren visar sig från sin allra finaste sida. Hon bär solglasögon som skydd mot den starka solen. Mitt emot henne sitter en man. Hon ler och skrattar som hon gör. Hon snurrar på ölglaset som står framför henne och han tar hennes hand. De ser lyckliga ut. Hon är där hon ska vara. Hennes två små tjejer sitter där också. Jag ser hur deras glassar sakta smälter i värmen. Fnittrigt härliga. Okonstlad glädje. Vackert. Det är tydligt hur han får hennes hjärta att sjunga. Det är tydligt för alla och envar att se. Jag känner ju sången. Dess refräng och varenda vers är så oerhört bekanta. Det jag önskar henne mest av allt finns där vid det lilla bordet. Det hon söker. Allt det jag önskar att jag hade kunnat ge. Det är en förälskelse i vårsol. Jag går på andra sidan gatan och låter dem vara. Jag går inte över och hälsar utan låter kärleken grönska på andra sidan. Låter den vara. Ostörd. Ja, det finns även de drömmarna. Inte alls lika behagliga men kanske nödvändiga. Förberedelser. Det här med nattens drömmande är ett mysterium. Vägarna de tar en på. Sakerna de berättar. Skådespelen de bjuder på. Hjärnans sortering av tankar. Jag brukar alltid säga att jag aldrig kommer ihåg vad jag drömmer om men det gör jag nästan alltid. En vit lögn. Ofta starka minnesbilder som dröjer sig kvar.  Både de underbara och de nödvändiga.

Lev, dröm och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ibland, en kyss

0 Läs mer >>
 

 

"Hört i bilen in till Simrishamn…I´m a fool to want you…från Hr Dylans senaste.

Ja, vad ska vi med den plattan till?

Vi ska minnas. Vi ska kanske dansa tight till den när vi är djävligt lost och ensamma och inte kan få ordning på våra liv nånsin.

Som vi förstås aldrig kommer att få.

Vi bara föds, upptäcker, drömmer, kraschar, reser oss, blir äldre, bittra kanske, eller förvirrade, gör nya planer, vill bo nån annanstans, utomlands

Bort från allt som vi känner alltför väl

sjunka in i en dröm, en saga, den som var våra liv."

  

Ulf Lundell - Badgers drift

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Badgers drift

0 Läs mer >>
 
 
 
Dirt in the ground - Tom Waits
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dirt in the ground