0 Läs mer >>

En gemensam vän lägger ut ett semesterfoto från USA. Plötsligt sveps jag tillbaka till den där sommaren och deras resa. USA. Den där de hade tillsammans. Och inom loppet av en tusendels sekund är jag där. Nedbrottad. Grå. Gammal. Igen. Jag övermannas av känslor och minnen. Jag kastas tillbaka. Det är midsommar och plötsligt sköljer känslorna över mig. De som på ett sätt blivit synonyma med årstiden. Jag vill bara springa bort från den, fly, men den är ett faktum. Midsommarafton. En högtid som jag en gång höll högst men som nu är något annat. En dag att överkomma. Genomleva. Jag sitter på tåget till min farbror. Vill inte att han ska vara själv en kväll som denna så jag har packat ner ett par öl och en flaska whiskey.  En avart i rökighet. Allt annat än måttfull. Motståndet till högtiden blir så tydlig. Plötsligt är det som att jag är där igen. Det året. Den sommaren. En stillsam bris i ljummen kvällen. Tätt ihop. Vänner, skratt och kärlek. En skog och en gåtfull sjö. Så oerhört vackert egentligen. En tavla. Och jag ser dem där i en stuga. Jag ser dem där i midsommarkvällen. Jag ser allt det där i retrospektiv samtidigt som tåget anländer. Jag ser aftonen som knappt har haft sin början, men hur vacker bilden än må vara så drar den ner mig. Jag vill bara springa bort, fly, men den är ett faktum. Midsommarafton och en sommar i vardande. En sommar som ska komma. Det där med helger gör något med mig. På väg genom samhället där jag är född och uppvuxen skriver jag ett par ord till henne, ett par ord till en midsommarhälsning. Precis som så många gånger tidigare fungerar de som balsam, som alltid gör de högtiderna lite lättare. Som att de där orden innehåller något mer. Fåtaliga men oerhört starka och varma. Och med ens känns stegen lite lättare och aftonen lite mindre hotfull.

 

 

Högtid

0 Läs mer >>

Jag vaknar tidigt på söndagsmorgonen. Väckt av måsarnas gälla skrik utanför fönstret öppnar jag mina ögon. Det är inte de där avlägsna som jag finner rogivande, de där som förkunnar havets närvaro. Nej sången är den av nyblivna föräldrar. Intensiva skrik av beskydd som gör det omöjligt att somna om. Jag går ut i köket och sätter på en kastrull med vatten till morgonkaffet. Morgonen är fortfarande ny och tyst förutom måsarna. När jag mäter upp kaffet för att hälla det i glaskannan kommer jag plötsligt att tänka på hur jag skrev till henne för ett par veckor sedan. En av de där kvällarna med mycket musik som framkallar lugn. Jag såg att hon var online men sedan utloggad. Trots det slängde jag iväg ett par ord. Den nya tidens spontansamtal och inte mycket mer än en hälsning utan ett egentligt syfte. Bara för att dryfta nonsens egentligen. Jag saknar de där samtalen om vardag och verklighet. Det slår mig att jag inte vet någonting om hennes liv längre. Hur det är med henne, om hon jobbar kvar på samma jobb eller fortfarande spelar tennis. Hur det är med hennes tjejer och vilka band hon lyssnar på för tillfället. Till synes ordinära frågor som ändå innehåller så mycket mer. En närvaro. Energin. Det ligger något vackert i det skeendet ändå, det där skeendet vi kallar ett liv. Så där i morgonen är det de små sakerna som har något. De till synes enkla och triviala. Där i morgonen är det just de frågorna som framkallar saknad.

Skeendet vi kallar et...

0 Läs mer >>

Jag öppnar en öl under blodboken där jag oftast sitter. Nyfödd bjuder juni på sommarväder och jag har som så ofta funnit min väg till parken. Sommar. Till sist ändå. Precis som förra året har känslan för årstiden ej ännu infunnit sig. Allt är censurerat av pandemin. Inget är som vanligt, återigen. Hoppet om resa finns där fortfarande och jag vägrar att överge den. Resan. Klänger mig desperat fast och spelar ovetande. Lördagens stillhet gör gott. En lätt bris får lövverket att dansa samtidigt som den svalkar min hud som ovant reagerat med rodnad. Förvånad och överraskad. Men värmen känns även inombords. Jag sitter en bit bort från där vi en gång satt en sensommar. Smörrebröd och vin med musik från våra mobiler. Enkelt men majestätiskt. Jag ler när jag tänker på det. Även om det är flera år sedan är minnet glasklart. Som alltid. Varsamt nedbäddad i minnesbanken för att kunna plocka fram vid behov. Denna gång kommer bilderna automatisk. De manifesteras där i takt med att värmen tilltar och sprider sig i mig. Filten är densamma och det är nästan som att jag kan höra henne där en bit bort. Där på gräset invid kanalen. Det är nästan som att jag kan se henne där med det där leendet som alltid gör att jag förlorar mig. Berusningen av det som är vackert. Jag lägger ner boken bredvid mig och låter tanken vandra medan lövverket fortsätter sin dans. Det bjuder upp och jag följer villigt med. Till sist ändå. Sommar.

Sommar. Till sist änd...