0 Läs mer >>

Ett gammalt år läggs till handlingarna och ett nytt är i antågande. Snart är långhelgen som jag har så svårt för över och som avslut kommer alltid tankarna om det som varit. Månader och dagar som gått och för alltid lämnade bakom oss. Ett år lika konstigt som det förra. Kanske är det en ny normalitet. Jag är tacksam för att jag trots allt kommit i väg och fått de där pauserna. Resorna som gör att jag kan andas. Distansen till vardagen och den verklighet som sitter så förankrad i min kontext. Grekland, Berlin och Prag, jag kan inte annat än buga för mottagandet. Ni finns där alltid. Plötsligt kommer jag tänka på tidig vår. Det är helg och jag har ett ärende ute på stan. Som från ingenstans dyker det upp ett meddelande från henne i telefonen. Som alltid genereras leendet per automatik och värmen som sprids är lika påtaglig. Överraskningen är stor då det är första gången på länge som hon skriver utan att det är ett svar. Vi pratar om chili och när och hur plantering ska ske. Vid första anblick ingenting speciellt men det gör mig glad. Det genererar den där vackra värmen. Den unika. Sedan verkar någonting hända på och allt återvänder till det som varit de senaste åren. Som att allt studsar tillbaka till det som varit tidigare. Men just den där stunden. Den där notisen sticker ut. Jag ler i detta nu när jag tänker på det. Något som kan verka så obetydligt men som gör så mycket med en. Det finns något vackert i det där. Det lilla som blir så mycket mer, så mycket vackrare. 

Annars är faktumet att det är över tre år sedan vi sågs så påtagligt i mig. Den sista kvällen är fortfarande kristallklar och dansar på hornhinnan. När jag tänker på det rids jag som alltid av ångest över hur jag varit. Allt det där som är oåterkalleligt. Agerande och ord. Beteende och mitt Jag. Och i kölvattnet knackar alltid mina komplex på dörren, envetet bankandes tills det att jag öppnar och släpper in dem. Jul- och nyårshelgen gör allt ännu tydligare. Ännu klarare. De dyker återigen upp där för mitt inre. Jag ser dem tillsammans i olika sammanhang, hon och han. Bilder i mitt medvetande som letar sig in i drömmar. Snart är dagarna dock över och med det avtar bruset. Ett nytt år tar vid där ett annat slutar.

Ett nytt år tar vid d...

0 Läs mer >>

Ett löfte om någonting annat

Kanske ett svar

På en önskning jag inte visste fanns

En jag inte visste att jag hade

En del önskningar är eviga, en del nya

Önskelistan som höljd i dunkel

En dimma som gör den svår att se

Ett ljud för dovt för att tolka

För svagt och utan raka linjer

Förändring

Jag har svårt att förhålla mig 

Svårt att tyda

Svårt för det som ändrar form

Men kanske ska det vara just så

Kanske är det just det som är hemligheten

Kanske är det just det som är riktningen

Kartan att manövrera utifrån

Att den är just så

Otydlig och utan exakthet

Det är så det måste vara

Så jag slipar bort behovet

Raderar nödvändig riktning

Jag finner mig i det otydliga

Det icke skrivna som ger karaktär

Det osagda som kryddbas

Berusar mig i vibrationen

Den som är pendelns

Fram och tillbaka

Fram och tillbaka

En ständig rörelse

Jag följer

Jag leds

Jag dansar i svart

För sången är beständig

Sången är den samma

För alltid den vackraste

Dansar i svart

0 Läs mer >>

Lillejulafton och åter i Prag. Två år senare och en pågående pandemi till trots. Man gör vad man kan. Snön är frånvarande och väntas först på juldagen. Hemma ska snön vara ett faktum men vad spelar det för roll egentligen. Lugnet är annat här. Mer påtagligt och genomgående. En frid som hör högtiden till. Året har fortsatt med tankar. En trofast ström. Här tystnar de något. Stillar sig. Som att de respekterar helgen och drar sig tillbaka. Jag lägger välbekanta gränder under mina fötter med kameran på axeln. Jag har gjort det förut men det spelar ingen roll för jag är här. Det känns aldrig som en upprepning, det känns aldrig fult. Jag är närvarande och jag andas. Finner min väg bortom Karlsbron till ett ställe jag är bekant med. En irish coffee och en Urquell på fat. Det finns något tryggt i det där. En annan stad men ändå välbekant. Ett annat land men i en kontext som jag inte känner mig obekväm i. Långt från vardagens trånga utrymme färgat av måsten och ideal som jag inte kan leva upp till. Referenser som är ljusår bort. Det är så det känns. Så jag bugar andaktsfullt för mottagandet. För famnen som staden alltid erbjuder mig. Jag skålar tyst och förhåller mig till julen. För det fula och det vackra. En högtid som under rätt förutsättningar ändå känns ok. En högtid som är ack så närvarande.




Närvarande

0 Läs mer >>

Julen och dess helg smyger sig på. Jag känner hur den närmar sig med beslutsamma steg, sakta men med tydlig riktning. Redan nu börjar tyngden göra sig märkbar. Jag försöker förbereda mig för vad som komma skall och lägger band på tankar och bilder. På nyanser och överanalys. Fortfarande några dagar bort men konturerna är redan definierade. Det är på natten som försvaret ligger nere. Det är när drömmarna kommer som brandväggen är avstängd. Redan i den gångna natten dök han upp drömmen, tillsammans med henne. Julmarknad och snö. En brasa och glögg. Jag kommer inte ihåg mycket mer än så men när jag vaknar känner jag hur komplexen återigen hänger där i morgonen. De där han framkallar. Jag känner mig kort, gammal och genomskinlig i en tidig söndag när jag sätter ner mina nakna fötter på golvet. Jag sitter en stund och bara andas. Låter lungorna fyllas med syre och samlar försvaret. Jag knäpper på brandväggen medan morgonen så sakta vaknar och stiger upp. Julen väntar!

Jag samlar försvaret