0 Läs mer >>

Den senaste tiden har jag tänkt en del på vad sommaren kommer att bjuda på. Trots att jag försökt ignorera det har de ändå gjort sig påminda här och var. Tankarna. Plötsligt har de manifesterats när solstrålarna letat sig fram genom molntäcket eller när jag gått förbi en uteservering och sett kärleksfulla blickar utväxlas över ett litet bord. De har gjort sig påminda när jag hört ett skratt i fjärran som påmint om hennes. Jag har sett hur hon skrattat åt något han sagt när de gått tillsammans i vackra omgivningar en ljummen afton någonstans. Hand i hand. Hur hon kysser honom medan solen sakta håller på att gå ner. Romantik och förälskelse. Små saker i vardagen som målat stora tavlor. Små ting som berättat väldiga historier. Ett konstant stilla surr som då och då bryter ut i något större och mer öronbedövande. Som att det inte vill att jag ska slappna av.  Inte vill att jag ska ta en paus.

Det är en dryg månad kvar tills det att jag försvinner till Grekland. Innan det både resor, midsommar och festival. En dryg månad. Jag andas och tänker att det bara ska betas av. Dag för dag, vecka för vecka. Fösöker få in ett maskinellt tänk i ett medvetande så styrt av känslor. Systematik istället för irrationalitet. Nu istället för det som komma skall. Det slitna uttrycket ”ta en dag i taget” ekar i min kontext och jag försöker jaga det. Men det är svårt det där. Svårt att stänga av. Svårt att inte blir berörd. Svårt att inte se något under slutna ögon.

Jagar

0 Läs mer >>

På helgen sköljer allt över mig igen. Plötsligt står den där som ett faktum. Sommaren. Tankar kring den stundande semestertiden som på senaste tiden strömmat genom mitt huvud konkretiseras plötsligt. Hur de tillsammans reser iväg. Bara hon och han. En kärlekens resa. Jag ser dem hand i hand på en strand, i fonden en nedåtgående sol. Jag ser dem vid ett litet bord på en restaurang. Totalt uppslukade av varandra i förälskelse. Hur de varje kväll somnar tätt intill varandra i åtråns värme. Bortrest. Ett ord. En resa som bli startskottet för allt det där andra. Den paus jag känt en vecka tidigare är plötsligt som bortblåst och sommaren reser sig som ett monster framför mig. Deras resa, festivalen och allt det andra som väntar på att hända. Natten mellan söndagen och måndagen blir sömnen knapp. Korta sekvenser av vila i vilka han är fortsatt närvarande. Ständig där vid hennes sida. Han får mig att känna mig så oerhört gammal och ofullständig på gränsen till misslyckad. Jag stiger upp långt innan klockan ringer och startar den nya veckan med en sommar i vardande.

Det var ett halvår sedan vi senast träffades hon och jag. Då en fest. Glädje, trots tveksamheter kring om jag borde gått. Kanske var det den sista gången någonsin. Jag vet inte, men ibland får jag den känslan. Meddelanden med mindre frekvens med allt färre ord talar sitt språk och jag kan inte anklaga någon annan än mig själv. Skammen jag bär inom mig är stor och jag skäms något oerhört för att ha åstadkommit allt genom att bara vara. Jag ser mig själv i spegeln på måndagsmorgonen och vågar knappt möta mina egna ögon. Skammen är för stor. Så jag borstar mina tänder och släcker ljuset på toaletten och går ut för att möta måndagen, allt med en sommar i vardande.

 

Med en sommar i varda...

0 Läs mer >>

Värmen börjar åter göra det möjligt för mig att sitta i parken. Ett säkert vårtecken. Jag lägger ner en bok och två kalla öl i ryggsäcken, sätter på mig solglasögonen och beger mig ner. Turistbåtarna i kanalen har börjat sina turer för året och svagt hör jag guidens röst en bit bort när jag går över gräsmattan. Trots att det är tidig maj har folk redan börjat leta sig ut till gräsmattorna och träden. Ett uppdämt behov efter sol och värme. Törst. Jag fäller upp min stol som jag noterar att den börjar bli till åren kommen. Tydliga ärr. Den överlever säkert året men nästa säsong måste jag nog köpa en ny. Jag tar av mig min långärmade tröja och sjunker ner och tar emot. Värme och ljus. Nyfödda blad på grenar. De ständigt närvarande änderna. Samlar in och tar ansats för sommaren. Jag sitter på en plats inte så långt ifrån där vi en gång satt, hon och jag. Det är ett par år sedan nu. Filtar i en ljum sommarafton. Öl, vin och smörrebröd. Musik från hennes mobil. Som alltid fylls mitt hjärta med värme vid blott en tanke. En bild knivskarp i mitt sinne. Jag ser en annan kväll och en annan filt. Vi pratar fotografering. Hon antecknar. Jag tänker på hur jag då noterade hur den nedåtgående solen reflekterades i hennes ögon som om den sökte dem. Hur oerhört vacker hon var där Jag kommer ihåg hur jag önskade att jag fått föreviga henne där med min kamera. Fånga det i ett fotografi. En kväll att minnas. Föreviggöra. Jag fortsätter att bläddra i tankens bilder. Varsamt och sakta. Konserter och bio. Fester och skratt. När jag sitter där i stolen, just där solen och tankens bilder möts i en berusande dans, ser jag henne så tydligt. Det är som om han inte ens finns i mitt medvetande i kontexten jag befinner mig i. Det drömska i en nyvaken vår. En stund av ro. Det enda jag känner är värme. Självklar och tydligt. Som alltid är det hennes förmåga att generera det i mig som är smått magisk. Även om det blott är genom en tanke.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I en nyvaken vår