0 Läs mer >>

Jag sitter och lyssnar på en intervju med Lotta Lundgren. Det är ett bra samtal. Hon är en skön människa på många sätt. Behaglig att lyssna på. På frågan ”Vad vill du rekommendera?”, svarar hon, ”…bara kör hårt på hela kärleksgrejen, bara älska rätt ut, bara ös på…”. I mina öron klingar det vackert. En melodi. Det gifter sig väl med allt det som brinner i mig. Som jag tidigare nämnt så är måttfullhet och jag inte de såtaste av vänner och i skenet av detta tilltalas jag oerhört av hennes svar. Det är ju precis så man önskar att allt var. Att man bara kunde älska rätt ut, bara ösa på. Ge allt det där obeskrivliga allt utrymme och bara låta det flöda. Låta det gnistra och lysa upp. Livet är egentligen för kort för att inte ge det fritt spelrum. Men jag vet att världen inte fungerar så, att livet inte ser ut på det sättet. Tanken är dock fin, jag gillar den.  Senare på kvällen ser jag filmen ”Känn ingen sorg”, och jag hamnar återigen i den där tankevärlden. Jag funderar vilken väg kreativiteten tagit mig i tjugoårsåldern om jag burit samma känslor i mitt bröst då som nu. Om den där viveln av ljust snurrat i mig när jag var yngre. En tid då jag själv spelade i band och drömmen om att bli musiker och rockstjärna fortfarande hade starka konturer. En tid då inget kändes omöjligt. Jag undrar vad som skrivits då. Vilka ord som då hade författats. Jag gillar verkligen filmen. Den får mig att känna. Den berör mig på ett ungdomligt sätt. Friskt. Jag dagdrömmer lite. Funderar på ett alternativt liv. Ett liv där mina vägar långt tidigare korsats med den mest fantastiska av människor. Antagligen hade inget blivit annorlunda men i fantasin blir den det. Det är i fantasin som magin skapas. Det är en bra dag för dagdrömmande och ibland tycker jag att man bara ska hänge sig åt just det. På många sätt är det en befrielse. Otyglat och oskrivet.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Det är i fantasin som...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
"Take back the toys" - The Hives
The Hives – Take Back The Toys
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Take back the toys

0 Läs mer >>

Ännu en gång bäddar drömmarna tryggt in mig i sin mjuka och varma tillvaro. Jag låter mig som alltid ledas, följer villigt med. Ängen är böljande grön och full av små gula blommor. Jag går barfota. Hennes hand vilar i min och värmen är sådär perfekt. Ni vet precis sådär lagom som den kan vara vissa sommarkvällar. De där som gör att man fullkomligt glömmer höstens stormar och vinterns isiga mörker. Inte för varmt utan som om den fullkomligt gifter sig med min kropp. Det är så den känns, värmen.  Ljummen och smekande. Jag känner hennes leende då det strålar emot mig. Jag känner hur det penetrerar varenda del av mig. Hur det letar sig in även till de där mörkaste av rum och lyser upp allt det som alltid varit höljt i ett dunkel av tvivel och osäkerhet. Hennes närvaro gör mig stark. Jag känner mig tydlig. Ren i tanken och klar. Vi säger ingenting. Det är som om ord är överflödiga. När jag vaknar känner jag mig utvilad. Som om mina energilager byggts upp under natten. Fyllts på. Sprängfulla magasin av koncentrerade känslor. Återigen är det hennes ord som ligger bakom. En liten konversation från ett kort samtal på lördagskvällen. Ekot av ett par strofer, några sammansatta ord. Meningar. Jag känner att jag i samtalet själv flöt ut lite. Ibland kan jag inte hålla tillbaka. Jag vill säga så mycket utan att det ska ta så mycket plats. En svår ekvation. Omöjlig.  Men jag vaknar i alla fall till en ny dag. En dag lite ljusare än gårdagen. Jag vaknar i alla fall lite starkare än jag var när jag somnade.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

Lite starkare

0 Läs mer >>
 
 
 
 
"Slow & Easy - Scott H. Biram
Scott H. Biram – Slow & Easy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slow & Easy

0 Läs mer >>

Egentligen borde jag inte tycka om Dean Martin, och egentligen gör jag det nog inte heller. Musiken som sådan ger mig ingenting. Men ändå finns det något där. Någonting tryggt. Någonting bekant. Barndomen. Den enda kassett som fanns i min fars blåa Volvo 144:a var just med Dean Martin. Jag kan fortfarande se omslaget. Dean leendes i en mörkbrun hatt. Det är en mörk fredagskväll. Vi ska alla upp till stugan. Jag är liten. I framsätet bredvid min far sitter min farfar. I sitt knä har han buren med min undulat, Sverker. I baksätet sitter jag och min farmor. Mörkret avslöjar att det antingen är tidigt eller sent på året. Min farfar har precis släckt sin pipa men den sitter fortfarande där, snett mellan hans läppar. Jag kan känna doften av tobaken. Greve Hamilton. På bilstereon hörs "Everybody loves somebody sometimes". Jag vet inte vad det är men det är något. Det är barndomen. Trots att jag ibland kan fundera på hur många gånger min far faktiskt satt där bakom ratten berusad när jag fanns med i bilen så skänker dock musiken mig ett litet lugn. En förvanskad sanning. Trots att jag ibland blir arg och besviken på min barndoms far så överväger de positiva associationerna i just den minnesbilden. Så då och då ger jag Dean lite utrymme på stereon. Rösten påminner mig om en tid då verkligheten verkade enklare. Frågorna färre. En villfarelse, visst, men trots det skenbart mer tydlig. Jag tror det är samma sak med OS. Jag fullkomligt knarkar mästerskapet. Sporter som jag aldrig annars skänker en tanke blir plötsligt fullaste allvar. Ski-Cross, 5 000 meter skridsko & backhoppning. Jag konsumerar allt. Jag söker något. Trots min aversion kring bedömningssporter så lägger jag till och med ett par minuter på konståkningen. Men jag tror att det återigen är de där minnena från barndomen som spelar in. Den kollektiva glädjen i vunna medaljer. Skratt och rop. De sitter där i mig precis som Deans röst. Omedvetna sammanhang som påverkar. Osynliga bilder som fortfarande finns där någonstans. Tillfällen som fortfarande har förmågan att bringa ett lugn. Så jag låter Dean Martin göra mig sällskap när jag ställer mig för att laga mat. Jag låter de där av tiden förvanskade minnena få vara där. Jag låter dem samexistera tillsammans med mig på lördagskvällen. Ibland behöver man bara lugnet. Ibland behöver man bara få vara.

 

 

 

 

 

 

Everybody loves someb...

0 Läs mer >>

 


 
 

Jag bär henne

 

Jag bär henne djupt i mitt hjärta

Som en del av allt finns hon där

Ständig och obefläckad

Som en revolt mot allt jag tidigare känt

viner stormen i mitt bröst

Dess sång både oerhört vacker och svår

sorgen ligger i det onåbara

svärtan i den aldrig erfarna kyssen

mörkret i hjärtats ensamma rop

Trots det oemotståndligt

Trots det fullständigt avväpnande

Jag kan bara vara, det är allt

Jag kan bara se på och känna

Allt annat är mig övermäktigt

då jag bär henne djupt i mitt hjärta

en del av allt

 

 

http://lancebuckskin.com/thestory.mp3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vol. 1

0 Läs mer >>

Jag ringer och gratulerar min farmor på hennes 88-årsdag. ”Lever du?”, frågar hon mig som en kommentar på att jag inte har hört av mig på ett tag. Hon pratar högt då hennes hörsel inte är vad den en gång var. Jag håller luren en bit från mitt höra. Hon är den snällaste människa jag någonsin mött så det är inget illa ment i hennes inte så subtila fråga. Sarkasmen lyser genom trots hennes ålder, men det ger det mig lite ångest. Det ger mig skuldkänslor. Jag vet att jag borde ringa oftare men jag klarar inte alltid av att möta tankarna som de där samtalen genererar. Tankar kring min farmor och far. Om livets förgänglighet. Det sköra i allt. Att inget någonsin förblir vad det en gång var. Hon blir dock glad av att jag ringer, det märker jag. ”Har du träffat någon tjej?”, frågar hon mig sedan som ännu en kommentar kring varför jag inte hört av mig. Jag ler lite åt hennes fråga. Det är inte första gången jag hör den. På ett sätt ligger det något i det hon sagt, även om det inte är på det sätt som hon menar. Mitt sinne har ju mött det mest fullkomliga. Hon som vänt upp och ner på min känslovärld och som visat mig nyanser jag inte trodde var möjliga. Onåbar men ändå där. För alltid endast en dröm men likväl åtrådd. Någon som lyser och gnistrar där inom mig både när jag är vaken och när jag drömmer. Hon som har förmågan. Men det säger jag inte till henne. ”Nej, jag har inte träffat någon flickvän”, svarar jag pragmatiskt och korrekt.  Jag tror hon blir lite ledsen, och kanske besviken. Jag vet ju att hon vill att jag ska vara lycklig. Vill att jag ska ha det där livet som i hennes ögon är det normala. Vi pratar lite allmänt sedan säger jag att jag ska titta ut till helgen och fika. ”Då kan vi prata lite mer då”, säger hon. Så vi säger ”hej då” till varandra och lägger på. Jag tänker lite på ordet ”flickvän” som jag precis använt och skrattar till. Att vara snart fyrtio år och använda just det ordet får mig att återigen le. Att vara medelålders och fortfarande använda det känns konstigt men på något sätt ändå inte. Allt det där härliga som i stunder sveper iväg med mig får mig ju att känna mig ung. Det är tonårens vilda och vackra hjärta som visar sig och i det ligger något väldigt annorlunda och långt ifrån allt det som växer i medelålderns stilla trädgård. Trots att det gör mig svag och naken i stunder får det mig att känna mig stark. Styrkt av vetskapen att det finns i mig. Att den där ungdomliga elden fortfarande brinner där på den mest centrala av platser i mitt bröst. Att det på ett sätt definierar det som är jag. Hur svårt det än kan vara att i stunder brottas med det obesvarade så är jag tacksam. Tacksam för att just den ”ungdomen” inte har något som helst med ålder att göra.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

Medelålderns stilla t...

0 Läs mer >>
Dagen ligger insvept i en tjock dimma. Hemlighetsfull gryr den därutanför. Som om den inte vill avslöja vad den bär. Vill hålla det oläst. Allt det den kommer att bjuda på är dolt för mina sökande ögon. En sedvanlig mix av slentrian och det oväntade. På gott och ont. Det är lite så jag ser på det kommande året. Som höljt i dunkel. Jag försöker förbereda mig på alla eventualiteter trots att jag vet att det är lönlöst och utan vinning. Försöker skriva en manual kring hur jag ska hantera händelser ännu ej upplevda. En ständig process som går hand i hand med att jag hela tiden försöker tolka omvärlden. Försöker läsa mellan rader. Jag målar spöken med svärta. Både de som visar sig finnas och de som bara är en produkt av mina egna tankar. Båda lika verkliga när jag skapar dem. Olika scenarios av ”worst-case” bygger mitt 2014. Jag hoppas på att detta ska minska besvikelserna och göra de positiva överraskningarna relativt mer påtagliga. Det är min taktik. Det är uttröttande och stjäl oerhört mycket energi, men det är det enda sätt jag vet. Mitt sätt. Måhända krasst men likväl mitt enda verktyg. Jag försöker istället finna näring i stunden. I ett par ord i ett meddelande från någon jag tycker oerhört mycket om eller i en låt. I en bild eller i en dröm som förgyller min natt. Jag försöker finna energin i det jag kan. I det som står att finna, det som står till buds. Med ljusa stunder och ting försöker jag lysa upp mörkret och skingra den hemlighetsfulla dimma som sveper sig kring mig.

Mitt enda verktyg

0 Läs mer >>
 
 
 
 
"Too afraid to love you" - The Black Keys
The Black Keys – Too Afraid To Love You - iTunes Session
 
 
 
 
 
 
 
 

Too afraid to love yo...