0 Läs mer >>

Förra året trodde jag inte att det skulle bli en till jul med min farmor. Men hon sitter ändå där på kvällen, där på andra sidan bordet. Liten, trött och förvirrad men ändå där på julaftonen. Jag tycker det är fint trots att det är en sorglig skara. Min farbror jag gjort vad han kan för att göra det till en vanlig jul och jag har hjälp till så gott jag kunnat, men det finns där ändå hela tiden. Bakom försöken. Bakom viljan att för en kväll kunna bortse från det. Bakom skynket. Jag märker min farbrors irritation när min far eller farmor upprepar något de sagt för en kort stund sedan, eller när de börjar äta trots att vi knappt hunnit sätta sig vid bordet. Han säger inget, men jag märker det. Jag gissar att det är likadant varje dag. Vid något tillfälle kan han inte dölja det och min far ber om ursäkt får något han gjort. Nästan skamset. Senare på kvällen är det bara jag och min farbror som är vakna. Vi pratar om förr. Minnen. Det känns som han kan andas ett tag. Som att det ger honom en stund normalitet. En helande kortvarig glömska. Som alltid är det lite av en befrielsen när jag till sist sitter på bussen hem igen. Och som alltid är det en skamfylld känsla. Jag har alltid svårt att hitta någon riktning i jul- och nyårshelgen. Svårt att fokusera, som om världen runt omkring mig befinner sig i ständig oskärpa. Men där på bussen på julaftonskvällen är ändå riktningen hemåt igen och trots allt finns något fint där i kärnan av att jag fått fira ännu en jul med min farmor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakom skynket

0 Läs mer >>

Det där med att dra felaktiga slutsatser och övertolka, just det är jag ganska bra på. Inte ”bra” i termer av Sarah Sjöström och 100 meter fjäril, Degas och hans fantastiska talang med pastell eller i Charles Bukowskis sätt att i ord beskriva dekadens efter att ha konsumerat ett sexpack Millers och en halvflaska bourbon. Nej snarare ”bra” som i ”att ofta hänge sig åt det”. Jag gör det inte i samma utsträckning som förut men jag reflekterar ändå över de senaste veckorna och det fullständigt onödiga i denna sysselsättning. Resursslöseriet av värdefull energi och självkritiken som följer i dess kölvatten. Jag skäms över beteendet när jag sätter det i ljuset av dem som brottas med riktiga problem, av dem för vilka livet plötsligt tvärvänder. Jag tänker på dem, på henne och hennes tjejer. Det är dit jag vill skicka energin, dit jag vill skicka värmen. Med det ändamålet och den adressen. Inte ödsla den på mitt eget nonsensbrus som ibland surrar med all sin kraft bland tankar och funderingar.

Igår spelade Håkan Hellström i Malmö men för en gångs skull väljer jag att inte falla in i dessa gamla tankemönster. De som tidigare sparkats igång av vissa konserter och senast i ett nattligt meddelande. Istället skruvar jag upp stereon och spelar just denne göteborgare. Medvetet. Jag möter honom där i kvällen och väjer inte. Jag väljer att inte dra några slutsatser eller tolka. Istället tänker jag på dem, på dem jag önskar värme och välmående, på dem jag önskar att självaste julen skänker det där lite extra.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Bra"

0 Läs mer >>

Breath of silence

(Svahn)

 

In a dream I kissed you dearly

gentle lips upon your lips

I could swear you where here briefly

I stroked your skin, the sweetest bliss

 

A glimpse of hope, a breath of silence

behind shut eyes I saw it all

I saw the flame that burned inside you

A light that lit my sacred halls

 

I could swear that I met you there

in a place where I ceased to be

the one who lost the war, the one who lost it all

I saw you and how you wanted me

 

I danced around drunk from your being

I sipped the cup then drank it all

Nurtured love and lived by feelings

A cup of life just made me fall

 

In a dream I kissed you dearly

I spoke the words which made you laugh

You kissed me back and touched me sweetly

You, as my better half

 

I could swear that I met you there

in a place where I ceased to be

the one who lost the war, the one who lost it all

I saw you and how you wanted me

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Breath of silence

0 Läs mer >>

Det har varit svårt att sova de senaste nätterna. Funderingar, frågor och tankar har åter börjat surra med sitt tilltagande brus. Det distinkta. Ångesten över mitt nattliga meddelande vägrar ge med sig och ligger som anledning. Tillsammans med den annalkande jul- och nyårshelgen utgör det roten till oron. Gödslet som får dem att gro. Känslan att något har hänt i höst som växer sig starkare. Hennes tystnad de senaste månaderna. Att hon söker distans. Vårens hopp om att vi började hitta tillbaka i vänskapen försvagas när allt det där andra vinner mark i mig. Allt i ljuset av den stundande långhelgen. Som alltid vid den här tiden på året så önskar jag bara att den vore avverkad, att den ligger bakom mig. Jul. Nyårsafton. Avbetad och förverkad. Som aska vid mina fötter. Så jag försöker fokusera på förra lördagen. Just där mitt i centrumet av hennes närvaro. Just där i kärnan av energin. Den korta stund av henne som fanns där i lördagsnatten. Den där korta sekvens av tydlighet och skönhet. De få timmar jag når. På fredagskvällen försöker jag stänga ute den nattliga turbulensen och bara vara där i förra veckans tillstånd. I vila.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I vila

0 Läs mer >>

Först tvekar jag. En vän meddelar att konserten de varit på är slut och undrar om vi ska ta en öl. Det är en vän som jag det senaste året umgåtts en del med, en ny vän som jag uppskattar väldigt mycket. Men framförallt är det hennes vän. Jag vet att hon också har varit med, och att hon finns där i kvällen inte så långt bort. Jag tvekar för att jag är osäker på om hon verkligen vill ha mig där för en öl i lördagsnatten. Kanske finner hon det obekvämt. Den där känslan jag brottats med hela hösten snurrar i medvetandet. Sedan tänker jag att uppstår bara ett fåtal tillfällen varje år där vi kan ses och att hon nog föredrar att ses sådär, tillsammans med andra, så den initiala tvekan är snart ett minne blott. Bortjagad av alltet. På flykt. På väg dit känner jag hur hjärtat rusar, precis så som det alltid gör. Allt det hon framkallar växer sig starkare för varje steg jag tar. All kraft jag har går åt till att försöka verka normal. Medvetna och djupa andetag som jag följer långt ner i lungorna. Jag vet inte inte vem som är där men vill inte att det ska vara tydligt och självklart. Vill inte att det som råder i mig ska synas. Det  är lättare när det bara är hon och jag, i det sammanhanget är det ventilerat sedan länge. När jag sedan ser henne står där med cykeln brusar det högt  i mitt bröst, just så som det alltid gör. Det där våldsamt vackra. Det blir en härlig timme eller två men alla mentala förberedelser är som alltid totalt bortkastade. Jag känner hur jag svamlar och har svårt att hitta orden. Svårt att verka normal. Känner mig rörig. Det är ett halvår sedan vi senast sågs så det finns så mycket jag vill prata om, så mycket jag vill höra henne berätta om. Men just den ivern gör att jag inte hittar rytmen. Jag känner mig fånig och nervös. Stapplande i samtalet. Samtidigt finns det så mycket av henne i luften, så jag bunkrar det där syret. Fyller mina lager för framtida bruk. Värme i vintern. Tiden flyger iväg och det känns om om de bara har gått ett par sekunder när jag sedan är på väg hem igen. Stegen är lätta och medvetandet blixtrande klart.

Så fort jag tryckt ”skicka” på telefonen så ångrar jag mig. Meddelandet som sådant är inget konstigt, bara ett enkelt tack för kvällen men klockan står på 00:57 och jag inser att det är alldeles för sent för ett meddelande. Jag vet inte vem som finns där bredvid när mitt meddelande ljudligt förkunnas i hennes mobil. Jag har inte reflekterat över klockslaget och mitt agerande ger mig plötslig ångest. Jag har förvisso blivit betydligt bättre på att kontrollera de där impulserna det senaste året men ibland slinker något genom mitt mentala nät. Undantaget som bekräftar regeln. Jag funderar mycket på det hela söndagen. Tankar som genererar ånger och som gör att jag blir irriterad på mig själv. ”Normal”!? Jo, som alltid misslyckas jag med att bete mig just så. Trots alla djupa andetag och ett försök till ett neutralt ”mindset” så lyckas jag inte hålla lugnet där i lördagsnatten. Precis som så många gånger förut. Hennes påverkan. Men lite bättre har jag nog blivit på det ändå, på det där "normala". Lite.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tvekan

0 Läs mer >>
 
 
"Available" - The National
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Available