0 Läs mer >>

Hennes hand rymmer mitt hjärta

som gjord för omsluta det

Naket ligger det där

varmt och nyvaket

För första gången tydligt

För första gången ärligt

Bakom slutna ögon är slagen klara

och jag ser för första gången

Rytmen hypnotisk och stadig

I en trygg vila omfamnas jag

med hennes hand runt mitt hjärta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omsluten

0 Läs mer >>

Mitt huvud är lutat mot bussfönstret medan slätten rusar förbi badande i kvällsmörker. Regnet bildar långa strimmor av vatten på glasrutan. Överlappande tårar. Som om en monstruös sorg härjar därutanför. Ostoppbar. Svärta. Jag låter mina tankar vandra och finner mig nästan hypnotiskt stirra på mönstret som bildas. En varsam väv av smärta.  Jag vet inte varför jag fastnar i det. Inom mig råder ett lugn väldigt olikt det jag läser in i regnets dans längs fönstret. Ständigt dessa kontraster. Det ljusa och det mörka. Det varma och kalla. Tårarna och skrattet. Janus. Fascinerad sitter jag där, slumrandes. Drömmer mig bort i en stunds vila. Vårdar värmen i mitt bröst. Finner näring och tar den till mig. Jag flyter bort i tankar om det vackra men någon mil eller så senare är jag framme. Nyuppstigen. När jag kliver av bussen har regnet upphört och luften är tydlig och klar. Se där!

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyuppstigen

0 Läs mer >>

Jag tittar på klockan. En timme kvar innan den ringer och jag finner mig oförmögen till att somna om. Utanför hör jag hur de saltar gatan. Förbereder för den snö som antagligen inte kommer. Istället för att stiga upp ligger jag och funderar på det här med förälskelse. Den där irrationella känslan som är helt omöjlig att värja sig för. Jag tänker på hur stark den kan få en att känna sig men samtidigt så oerhört naken och utsatt. En märklig kombination det där. Skrämmande men så monumentalt härlig. Jag tänker på hur den drabbar en. Oavsett ålder, kön eller nationalitet så kan den komma. Fullständigt icke-diskriminerande sluter den sig i sitt varsamma men ändå våldsamma grepp. Skoningslös. Sanslös. Visst, jag erkänner att jag i stunder förbannat den. Förbannat det faktum att den inte fått blomma ut. Kallat den bortkastad. Men bortkastad är den då sannerligen inte. Jag älskar det den gör med mig. Vidden av vad den får mig att känna. Färgerna jag ser. Känslan av inspiration som löper genom mina ådror är ett flöde jag aldrig tidigare erfarit. Oerfaren känner jag. Famlande rör jag mig. Jag är. Att kalla det bortkastad vore ren och skär idioti. Så jag ligger i den ouppstigna måndagsmorgonen och funderar på det här med förälskelse och vad den gör med mig. Jag försöker omfamna känslan jag bär i mitt bröst. Finner näring i det som inte med ord låter sig beskrivas. Någon minut innan klockan ringer stänger jag av den och stiger upp. Jag tittar ut genom fönstret och ser det snöblandade regnet speglas i skenet från gatlyktan. 2015 som hittills känts väldigt blek får plötsligt ett litet skimmer kring sig. Året kan kanske bli något ändå.

 

”Jag vänder mig om

hon bara ler

allén är inte så dålig ändå

när du går bredvid

och det är så jag säger det…”

 

H. Hellström

 

 

 

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oerfaren känner jag

0 Läs mer >>

En urkraft ryter i mig

Våldsamt visar den sin rena själ

sitt kristallklara väsen

Mållös finner jag mig

Kraftlös att motstå älskar jag dess skeende

Förälskat betraktar jag dess dans

Jag är bara jag

Oförmögen till att inte falla

handlöst men ljuvligt

En urkraft som är hennes

Den ryter i mig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urkraft

0 Läs mer >>

På bussen på morgonen sätter sig en ung man i sätet framför mig. Jag faller återigen i den där fällan och jämför mig själv med avund. Välansat skägg, varsamt lagd frisyr och jag kan se tatueringar på hans armar. Referensen på hur man ska se ut. Det som tilltalar. För en kort stund hamnar jag ännu en gång i det att jag känner mig liten, blek och nästan genomskinlig. Men sedan händer något. Jag sluter mina ögon en stund och säger till mig själv att jag är ok som jag är. Att det är ok att vara jag. Det var ju mitt löfte. Visst det låter oerhört fånigt och klichéartat men det fungerar denna morgon. Ett tillstånd som tidigare krävt en del tid att hämta sig ifrån hanterar jag nu bakom mina slutna ögonlock. Ett par minuter. Förvåningen sprider sig i mig hand i hand med lättnaden. Jag tänker på ungdomens flyende tillstånd. En livsparantes. Förgängligheten av det yttre och beständigheten av det inre. Att det som egentligen gör oss till de människor vi är definieras av allt det som vi bär inom oss. Vår kärna. Vår essens. Det som gnistrar opåverkat av åren. Jag skapar en bild av honom som fyrtioåring. Begynnande mage och med en allt klarare måne där hans en gång så perfekta frisyr tronade. Plötsligt krackelerar fasaden och jag ser hur den sveps bort av en hård vind för att finna sin ro på minnenas bakgård. Jag ler lite för mig själv. Visst, kanske lite småsint men det hjälper mig. Det är inte menat att vara elakt utan bara en teknik. Med sin resoluta kvast sopar den bort den där avunden jag känt tidigare. Allt har sin tid. Det gäller bara att vara ärlig mot sig själv i alla stunder. Det är i det hemligheten ligger. Att vara den bäste man kan vara i livets alla skeenden. Nämligen, vara den man är. Oavsett hur mycket man i stunder än önskar sig vara någon annan så är man bäst just som man är. Oförvanskad. Det är ju den enda roll som vi egentligen kan spela med bravur. Utan fel. Utan klander.

Den gryende morgonen visar en eldröd himmel när jag går den sista vägen till jobb. Förtrollad stannar jag upp och begrundar färgerna som spelas upp för mig. Mäktigt och vackert. Trots att vinden gör att den råa kylan snabbt letar sin väg genom min ullrock så förtrollas jag. Jag tänker bort det kalla och njuter av det som spelar någon roll. Det som gnistrar.

 

Lev och älska

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allt har sin tid

0 Läs mer >>

Årets första storm viner utanför mitt fönster. Dånande. Gatlyktan som hänger mellan husen dansar efter dess pipa och får ljuset att spela på väggarna. ”Skönt väder ute att vara inne i”, hade min farfar sagt. Men jag kan inte hjälpa att känna ett visst släktskap med det som råder därutanför. Ett släktskap mellan det och det som förgyller känslan som jag bär i mitt bröst. Lika kraftfullt som vackert. Mäktigt bedövande. Även om det är mörkret som regerar utanför så är det ljust inombords. Kristallklart. Däri en avvikelse. Rå kyla kontrasterad mot berusande värme. Jag halvligger under filten i soffan och tittar på en film samtidigt som vinden rusar. En mugg varmt te ryker på soffbordet. Två urkrafter åtskilda av en vägg. En inom mig och en utanför. Motpoler men båda ändå barn av naturen och livet. Jag väljer att se det så. Istället för att förbanna det bistra januarivädret möter jag det i tanken. Omfamnar det som den urkraft det är. Imponerande och mäktig på samma gång. Precis så som det ska vara.

 

Lev och älska

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Släktskap

0 Läs mer >>
Som den vackraste ton är noten i mitt huvud
med vingar av sammet svävar den
jag jagar
försöker greppa
famlar
med slutna ögon låter jag den bära
jag sträcker mig efter den sång som är hennes
den doft som är klar
den vy som är så berusande
jag är
jag finns
just där och just då
jag släpper taget och låter mig falla
handlöst men trygg
fullständig i känslan av värme
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vingar av sammet

0 Läs mer >>

Jul- och nyårshelgen är över för denna gång. En tid jag alltid är lite kluven inför. Ledigheten är välkommen medan helgerna bringar mig viss ångest. Julen är värst. När jag sent på julafton kommer hem från min farmor och far känner jag mig låg och ledsen. Som om den korta vistelsen där dragit och slitit i mig.  Att vara där berör mig alltid men det känns lite mer på en dag som den.  Min fars demens och förvirring och det allmänna förfallet berör mig mer påtagligt. Samtidigt skäms jag. Skäms för att det finns de som inte har någon att fira med. De som sitter ensamma. Tröstlösa och ofirade. Jag har dock lärt mig hantera det. Jag studsar tillbaka ganska fort denna gång. Redan dagen efter finner jag mig. Lugnet. Ron. Med nyårsafton är det lite annorlunda. Mot den förhåller jag mig mer neutral och försöker se på aftonen som vilken ”lördag” som helst.  I mina ögon är det lite något av parens högtid. Kärlekens. Det icke ännu upplevda årets oskrivna blad. Kyssen för att leda det gamla in i det nya. Jag skruvar upp stereon och lagar lite mat. Kompletterar stöket med en efterrätt. Unnar mig ett lite dyrare vin och en Cognac till avec. Jag ser några filmer. Botaniserar bland spotifylistor och besvarar nyårshälsningar. Det som slår mig är att det känns lite bättre i år. Det känns ok att vara jag den 31:e december.  Jag ler. Vad jag alltid gör då årets sista kväll är ett faktum är att för en stund stanna upp. Jag ger mig själv några minuter för reflektion. Jag stänger av musiken och tv:n och ger det gångna året alla mina tankar. Jag frilägger mig själv. En process. På vilka sätt har året vi lämnar påverkat mig? Vad har varit ljuset och mörkret? Jag kartlägger månaderna. Tar det onda med det goda. Allt ska med. Jag spolar tillbaka och trycker på ”play”. Mitt destillerade och komprimerade år spelas upp för mig. Jag tror det är viktigt att stanna upp och se tillbaka, om inte annat så för att få en riktning framåt. Dra lärdom. Hitta vägar. För mig har det mest påtagliga varit den där värmen som härjar i mitt bröst. Lika bländande vacker idag som för ett år sedan då jag gjorde ett liknande bokslut. Bränslet och energin värmen ger är oerhörd. Vitt och rent. Jag förtrollas alltid en smula när jag tänker på det. Det är något speciellt med dessa människor och det de framkallar i oss. Som om det är något med hela deras väsen. Med hennes väsen. Det sätt som varenda por i en berörs av närvaron. Min hänförelse går hand i hand med min tacksamhet. Jag vilar i den. Finner den där i mitt nakna bröst. 

Men året har också visat lite mörker. Det gör de alltid. Utan det ena inte det andra. Motpolerna förutsätter varande. Berättigande. Självkritiken har funnits där. Stunder när jag sett mig själv i spegeln och inte uppskattat det jag sett. Så oerhört fånigt. Jag erkänner att den där unge mannen figurerat i mina funderingar då och då även i år. Att han fått mig att känna mig liten och genomskinlig. Talanglös. Utan att ens veta vem han är. Samtidigt blir det tydligt när jag spelar upp min film att det är en företeelse som framförallt är att hänföra till första halvan av året. De senaste månaderna har de där tankarna nästan upphört. Allt blekare tills det att de nästan inte kan registreras.  Försvinnande och svaga. Det är som om någonting har hänt. Som om jag övertygat mig själv om att jag faktiskt är ok som jag är. Att mina egenskaper och min natur faktiskt är det som utgör mitt jag. Det jag är. Inte bättre än någon annan men inte sämre heller. Jag är jag. Varken mer eller mindre. En kombination av mjuka hörn och vassa kanter. Precis så som vi är, alla och envar. En erfarenhet som gör mig starkare. En lärdom. Min egen acceptans.

Det alltmer tilltagande mörkret i samhället har också fyllt mina tankar. Irriterad, arg, rädd och uppgiven. Känslorna har varit många när jag läst artiklar om den tillsynes tilltagande inskränktheten bland människor. Fientlighet och bottenlös svärta. Jag har läst om hur man skändat tiggare och stuckit moskéer i brand. Högerextrema demonstrationer och upplopp. ”13%”, tänker jag tyst för mig själv. 13%!? Jag ryser. Och allt detta bara på hemmaplan. Människor som har haft den helt osannolika turen att födas och växa upp i ett land som i internationella sammanhang är så oerhört rikt, jämställt och fritt, tar sig friheten att hävda att de står över andra. Människor som i sig själva inte har det minsta att göra med den frihet som de tar för given tar sig rätten att säga att detta är ”vårt” inte ”deras”. Det gör mig illamående. Varifrån kommer detta hat egentligen? Är det hat eller bara en ovilja att se? Rädslan för det okända? Kanske en kombination. Jag vet inte men jag vill göra något åt det. Om än bara något litet. För jag vill så gärna tro på att det goda till sist kommer att segra. Att det är möjligt att öppna ögon. Att kärleken verkligen kan smitta och tvätta bort den där svärtan. Jag vill tro. Jag tror.

Två år. Ett gammalt och ett nytt. Ett som just somnat in och ett som nyvaknat rest sig upp för att möta det nya. Det osedda och det icke ännu hända. Vad jag tar med mig mest av allt från det gångna året är dock den där gnistrande elden i mitt bröst. Den näringsrika. Värmen och inspirationen. Glädjen. Både ett vapen och ett verktyg. De finaste och ärliga av känslor. Fullt medveten om att det nya året även kommer att innehålla mörkare stunder så ska jag i alla fall inte låta dessa stjäla mer tankar och funderingar än nödvändigt. Och vad som är än viktigare, att inte själv kreera dessa fåniga och kvävande tankar. Att inte låta mig själv fylla mitt sinne med onödigt brus. Det är året för kort för. Livet likaså. Det är mitt löfte. Lärdomen att jag är jag och ingen annan, och att det är gott nog bär jag med mig och i år ska jag försöka få den att slå rot. Och ja, kanske till och med att växa någon centimeter. Ett nytt år innehåller ju trots allt så oerhört mycket gödning. Näring i både det lilla och i det stora.

 

Gott Slut och Gott Nytt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bokslut