0 Läs mer >>

Virvlande drömmar av det som varit

dansande och betagen

Även det som aldrig såg sin morgon

det som aldrig fick sin vals

Allt ackompanjeras av vinet i mitt glas

Blodrött besjungen av tysta strofer

rider de mig bitterljuvt

Hårt men vidunderligt

Det okyssta och oupplevda

hand i hand med rika minnen

Det totala i en egen kropp

manifesteras där i tanken

Precis då som ett år går mot sitt slut

och ett annat får sin början

Tid och tanke

Skam och kärlek

Allt i samma tid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tid och tanke

0 Läs mer >>

När jag sitter på bussen hem infinner sig en lättnad. En lättnad för att den är över för i år, Julaftonen. ”One down, one to go”, tänker jag tyst för mig själv. Ja, den där aftonen. Min farmor ligger och vilar när jag kommer, hon ser trött ut. Liten men ändå fortfarande hon på något sätt. Hon har inga problem med talet denna gång, vilket dämpar min oro något. Vid julbordet äter hon mer än jag förväntat, vilket också känns bra. Annat är det med min far. Någon enstaka sill, två köttbullar och en skiva skinka. Det känns mest som en ursäkt för att han ska få snaps. Min farbror försöker hålla ihop kvällen, men det ligger ändå något dovt över allt. Som en mantel av det outtalade. Jag försöker hjälpa till men disken är det enda han tillåter. Under Kalle fixar han äggtoddy och det känns som det är viktigt för honom att jag tittar på de tecknade serierna som jag gjort varje år. Jag och min far. Som att det ger min farbror en känsla av normalitet. Stadga. Och ska jag vara ärlig så känner jag likadant. De där serierna ger mig ändå en inblick i det som en gång var, en tid då jag faktiskt uppskattade julen. Vi säger inte så mycket, min far och jag. Vi sitter där med vars en äggtoddy och lyssnar till de välkända replikerna från karaktärer oförändrade av åren. Vi tar en paus. Jag har tagit med en flaska portvin till min farmor och vid gröten häller jag upp ett litet glas till henne. Det följs av ett till och hon säger som hon brukar efter lite vin, att hon känner sig lite snurrig och att hon inte fryser längre. Vi skrattar lite åt det vid bordet för hon låter glad när hon säger det. Lite senare går hon och lägger sig och jag kan inte hjälpa att tänka att det kanske är hennes sista jul. För ett par veckor sedan trodde jag inte att hon skulle få uppleva denna ens så jag finner lite glädje i det. Jag hittar det vackra i det att hon fått en till. En till julafton där i det lilla huset på Strandvägen. I det där huset där jag upplevt nästan alla av mina 42 julaftnar. Till sist tar dock kvällen slut och jag sitter är på bussen hem med lättnaden som känsla. Jag framkallar ytterligare känslor som verkar lugnande på mig. Jag tänker på henne. Hon som ensam framkallar allt det som strömmat genom mig de senaste åren. Trots att vi inte setts på ett tag framkallar blotta tanken som alltid en ro. Värme med en glöd så beständig att jag blir mållös. Min önskan att just hennes och hennes småtjejers jul fortfarande är allt det där som en jul ska vara, är väldig. Att deras afton är fylld av värmen, glädjen och kärleken. Just det är min enda önskan när bussen så sakta tar mig hemåt med julaftonsmörkret där utanför. Min enda på listan, allt medan timmen vandrar mot juldagen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kalle och hans vänner

0 Läs mer >>

Ibland vänder det fort. Ibland krävs det bara en natt mellan en lördag och söndag. 180 grader. Han gör ett besök i mina drömmar. För första gången på länge finns han åter där bredvid henne. Tätt intill. Åtrån dem emellan är tydlig. Det är nästan så att jag kan känna hettan trots att det bara är en dröm. Som om den manifesterar sig i sovrummet och gör mig liten. Det där tysta språket som förälskade delar, de älskande. Så jag vaknar tidigt, oförmögen att somna om. Jag känner hur mina känslor inför jul- och nyårshelgen återigen övermannat mig efter sin korta paus. Hur allt det där är så nära förestående. Ett par dagar bort. En ledighet. En varm december gör att jag fortfarande har fönstret öppet. Klockan därutanför någonstans slår sina sju slag. Toner i en fortfarande slumrande morgon. Som om de kungör något viktigt, något oskrivet. Något jag inte förstår. Jag stiger upp, slår på tv:n och sätter på lite kaffe. Det är en söndagsmorgon strax innan jul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sju slag

0 Läs mer >>

Det är en superkraft det där. Den hon har. Det är som om någon pumpar in energi rakt in i mina vener. Ensam för hon mig in i helgen med ett lätt sinne. Nästan svävande. Med en densitet lägre än luft lyfter jag i fredagskvällen. Egentligen är det bara en samling ord men jag finner närvaron i det. Jag låter tankar och bilder som envetet bitit sig fast i mig de senaste veckorna bara vara, jag låter dem inte beröra mig. Jag försöker bara stå blickstilla just i epicentret av den där bubblan av energi. I nuet. Tyngdlös och tacksam. Jag rensar ut bilder som tyngt mig med avloppsvattnet. Ser dem försvinna ner i underjorden. Jag håller fast i den paus som det innebär för jag vet inte hur länge det varar. Samtidigt bekymrar jag mig inte nämnvärt för just det, inte i stunden. Mindfulness i sitt yttersta. Hon får mig att vara just där och just då. En superkraft lika imponerande som hos vilken seriehjälte som helst.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyngdlös

0 Läs mer >>

Jag börjar känna av jul- och nyårshelgen redan. Så sakta börjar den krypa sig in i mitt medvetande. Ett sävligt avancemang. Det var länge sedan jag stod på god fot med storhelgernas storhelg men i år känns den dovare än vanligt. Mörkare. Som om det som hänt det gångna året påverkat mina känslor för den ytterligare. Egentligen vill jag bara avverka den så att året får ett slut. Jag vill stänga boken för 2015. Det står högt på min önskelista. Först väntar dock ett sorgset obekvämt och malplacerat julfirande, och en nyårsafton där jag, hur mycket jag än försöker, inte kommer att kunna hålla tanken från kyssen vid tolvslaget. Deras kyss. Hans och hennes. De förälskades firande av året som gått och det som komma skall. Gnistrande ögon i samklang, som matchas perfekt av en krispig nyårsnatt. På ett sätt vackert förvisso. Väldigt vackert. Det är ju precis där hon ska vara. Uppfylld av alla känslor. Just i det tillståndet. Det unnar jag henne mer än något, mer än någon. Men jag vill ha allt det där överstökat. Förpassa högtiden till sitt imperfektum. Begrava 2015 under tonvis av ogenomtränglig mylla. Så jag leker att det är November. Jag låtsas att jag startar om från början på ett ovänt kalenderblad. River loss det sista, viker ihop det och lägger det i papperskorgen. Jag tänker att om jag gör det så kommer det att gå bättre. Kanske. Kanske inte, men det är värt att prova. 11 + 1 månad. Ett alternativt avslut. Decembers ickeexistens. Just så.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önskelistan

0 Läs mer >>
 
 
"Våran sort" - Joel Alme
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Våran sort

0 Läs mer >>

Jag undrar hur ofta jag tänker på henne. Hur ofta bilden av henne svävar för mitt inre. Våglika mönster. Hypnotiserande.  En mixtur av saknad, skönhet och energi. Märklig och mäktig. Jag vågar knappt tänka på frekvensen. Vill inte gå vilse i analyser av den utan låter frågan vara obesvarad. Spelar det egentligen någon roll hur ofta? Huvudsaken är att det finns där. Att det berör och att jag har tillträde till själva kärnan av liv. Ja det är så det känns. Just där mitt i virveln av mina tankar, där jag finner lugnet. Jag greppar dagen och betraktar den 1:e december i skenet av en nyvaken sol. Utspridda moln som sakta vandrar österut. Som i flykt. En flock med svarta fåglar som på en given signal lyfter från kala träd. Kråkor. Allt är i rörelse. Den sista tolftedelen av det som en gång var oskrivet och blankt. Nolldelen född på tröskeln av ett nytt år, nu snart förverkad. Plötsligt åter en bild i mitt medvetande och jag vilar i det en stund. Dörren in i mig själv står fortfarande öppen så jag nyttjar tiden och betraktar. Studerar. Just där precis när stormen bedarrat så finner jag det. Det vackra.

 

Lev och älska!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nolldelen